Sari la conținut

Intoleranța la lactoză se poate vindeca? Iată cum poți consuma din nou lactate!

lapte, beneficii pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Laptele, aliment care hidratează

Intoleranța la lacatoză este una dintre cele mai comune intoleranțe, la nivel mondial. Aceasta este cauzată de un deficit enzimatic intestinal și este frecventă mai ales în cazul adulților.

Intoleranța la lactoză se instalează atunci când orgaismul nu are o enzimă essențială, numită lactază. Lipsa enzimei poate fi cauzată de o leziune a mucoasei intestinale sau reducerea expresiei unei gene implicate în sinteza acestei enzime.

Copiii mici au, adesea, această enzimă esențială pentru procesarea corectă a nutrienților din lapte. Odată cu înaintarea în vârstă, însă, această enzimă dispare și se poate declanța intoleranța.

Cu toate acestea, se pare că intoleranța nu este ireversibilă. Mihaela Bilic, expert în nutriție și boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare faptul că intoleranța poate fi vindecată.

Cum vindeci intoleranța la lactoză?

Sursa: Unsplash

Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă intoleranță alimentară și semnifică incapacitatea unei persoane de a digera glucidele din lapte. Laptele este un aliment care conține aproape 90% apă și procente egale de glucide, proteine și grăsimi- câte 3,5% din fiecare.

LactOZA sau zahărul din lapte este un carbohidrat cu absorție lentă format din 2 molecule: una de glucoză și una de galactoză. Aceste molecule trebuie desfăcute, separate pentru a putea fi digerate, iar responsabilă de acest proces este o enzimă numită lactAZĂ.

⁉️Ce se întâmplă când nu avem suficiente enzime? Lactoza rămâne nedigerată în intestin, fermentează și produce balonare, diaree și disconfort digestiv. Intoleranța la lactoză NU este o boală în sine, ci doar o scădere temporară a capacității organismului de a digera laptele.

Încă din perioada preistorică corpul uman a fost programat să nu mai secrete lactază, având în vedere că nu existau surse de lactoză în alimente. Cu timpul a avut loc o mutație în genele responsabile de sinteza aceste enzime datorită faptului că oamenii au început să consume produse lactate și după ce se încheia alăptatul la sân.

Sinteza enzimei responsabile de digestia laptelui scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Și faptul că nu consumăm în mod regulat produse lactate duce la scăderea sintezei de lactază. Dar capacitatea de sinteză NU dispare niciodată, chiar și persoanele intolerante la lactoză pot să digere 3 g lactoză/zi, adică o ceașcă de lapte.

Vreți să vă împrieteniți cu laptele și să-l tolerați? Depinde doar de voi!

Recomandări practice:

-consumați zilnic cantități mici de lapte sau produse lactate acide și creșteți doza progresiv, la fiecare 4-5 zile, până când ajungeți să-l tolerați

-nu beți laptele pe burta goală, va trece rapid prin stomac iar lactoza nedigerată ajunge în colon și produce fermentație; consumați produsele lactate asociate cu alte alimente (lapte cu cereale, iaurt la finalul mesei) tranzitul intestinal va fi astfel încetinit și se favorizează digestia

-folosiți lapte integral și produse lactate nedegresate, grăsimea din lapte încetinește golirea gastrică și ușurează digestia lactozei

-temperatura crescută determină o hidroliză parțială a lactozei, deci consumați laptele cald- cafeaua cu lapte este o soluție perfectă.

Perseverați! Este nevoie de o perioadă de 2-3 luni de adaptare până când organismul se reobișnuiește să sintetizeze lactază, iar voi veți scăpa de intoleranță”, recomandă Mihaela Bilic.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel