Intoleranța la lactoză este cea mai des întâlnită intoleranță alimentară și înseamnă incapacitatea organismului de a digera zahărul din lapte dar și din produse lactate.
Afecțiunea este produsă de deficiența de lactază, enzima aflată în mucoasa intestinului subțire, responsabilă de metabolizarea lactozei în intestinul subțire. Din păcate, intoleranța la lactoză nu se vindecă, dar simptomele pot fi ameliorate prin regim alimentar.
Copiii care au intoleranță la lactoză sunt aceia care nu produc destulă lactază. Aceștia dacă consumă alimente care conțin lactoză, pot prezenta balonare, flatulență și diaree. Intoleranța la lactoză nu este o afecțiune gravă, nu pune viața în pericol, dar impune anumite reguli alimentare destul de neplăcute pentru copil și familia acestuia.
Trebuie subliniat și faptul că intoleranță la lactoză diferă de alergia la lapte. Într-o alergie la lapte, organismul reacționează la proteinele din lapte, nu la zahăr din lapte. Alergia la lapte poate avea ca rezultat simptome severe, inclusiv anafilaxie. Din păcate, persoanele care au o intoleranță severă la lactoză trebuie să evite nu doar laptele ci și produsele care conțin lapte, produsele lactate.
Principalele semne și simptome sunt:
Simptomele apar după consumarea laptelui sau a unui produs lactat. Acesta sunt:
În literatura de specialitate sunt trei forme de intoleranță:
Intoleranța la lactoză nu se vindecă
Din păcate, intoleranța la lactoză nu se vindecă, dar cu ajutorul regimului alimentar simptomele sunt diminuate mult ca manifestare.
Cel mai bun tratament pentru o persoană cu intoleranță la lactoză este evitarea alimentelor care conțin lactoză. Totodată, tratamentul este compus din regimul igieno-dietetic. Copilul sau adultul va exclude total din alimentație laptele și produsele lactate. Are voie să consume foarte puțin din acestea, doar dacă nu are simte și medicul îi permite. De asemenea, se vor evita sau se vor consuma cu moderație: mezeluri, supe la plic, cartofi instant, sosuri, făină, produse de patiserie, torturi, ciocolată, înghețată, margarină, maioneză, muștar.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…