Intoleranta care declanseaza sensibilitatea la alimente si stari de rau: eruptii, migrene, prurit insuportabil

Din cuprinsul articolului

Intoleranta aceasta poate crea mari batai de cap. Adesea confundata cu o alergie, poate declansa migrene cumplite, mancarimi pe piele, eruptii.

Daca te simti rau dupa ce mananci avocado si ciocolata, e posibil ca aceasta reactie sa fie declansata de o substanta chimica foarte importanta care actioneaza in organism.

Se pare ca astazi tot mai putini au norocul de a nu se confrunta cu o intoleranta la un anumit produs alimentar, fie el natural sau procesat. Reactiile pot fi diverse: poate surveni o constipatie de cateva zile sau o durere ucigatoare de cap, dar nu bagi de seama ca ai o problema pana cand simptomele te lovesc din nou din senin. In cele mai grave cazuri, te alegi cu o eruptie pe piele sau cu mancarimi atroce.

De obicei, in astfel de situatii ai o intoleranta sau o alergie la anumite alimente. Dar mai exista o posibilitate mai putin cunoscuta – simptomele pot fi declansate de intoleranta la histamina, o reactie care se produce atunci cand organismul nu reuseste sa elimine anumiti compusi ai acestei substante.

Afectiunea este destul de rara, doar 1% din populatie se confrunta cu asa ceva, dar interesul in jurul sau a crescut constant, noteaza InStyle. In 2019 au fost publicate mai multe carti pe acest subiect, iar hashtag-ul #histaminefree a inceput sa atraga un interes crescand pe retelele de socializare.

Intoleranta la histamina este greu de diagnosticat, dar este si mai greu de trait cu ea – nu poti manca avocado sau ciocolata, de exemplu. Se manifesta exact ca o alergie, insa are ceva diferit.

Ce alimente sunt bogate in histamina?

Alimentele fermentate sau maturate sunt cele mai bogata in aceasta substanta, arata The American Journal of Clinical Nutrition. Asadar, branza maturata, iaurtul, kefirul, carnea procesata, alimentele la conserva, muraturile, alimentele afumate, otetul si bauturile alcoolice, in special vinul, sampania si berea, se incadreaza aici.

Alte alimente cu continut ridicat sunt avocado, legume precum nautul, lintea, citricele, ciocolata, unele condimente precum curry si scortisoara, alunele, tomatele, bananele, vinetele si spanacul.

Citeste continuarea…

Recent Posts

O nouă majorare a pensiilor de pe 1 ianurie 2025

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat că pensiile din România vor fi…

10 ore ago

Care sunt cele mai sigure țări dacă izbucnește un război mondial cu arme nucleare

Pe măsură ce tensiunile globale cresc, tot mai mulți oameni se întreabă unde ar putea…

11 ore ago

De ce recomandă medicii vitamina D în lunile cu „r”

Vitamina D, denumită adesea „vitamina soarelui”, joacă un rol esențial în sănătatea organismului nostru. În…

11 ore ago

Ce se întâmplă cu unele pensii din 2025. O nouă inițiativă legislativă

Peste 700.000 de pensionari români au primit decizii de recalculare a pensiilor care indică sume…

12 ore ago

Semnele unui colesterol crescut care apar imediat după ce mănânci

Colesterolul este un tip de grăsime prezentă în fiecare celulă din corpul nostru, esențială pentru…

12 ore ago

Horoscop 23 – 29 septembrie. Zodia care primește o sumă neașteptată de bani

Horoscopul săptămânii 23 - 29 septembrie. Săptămâna aceasta aduce schimbări interesante și provocări pentru toate…

13 ore ago

Citeste si: