Intoleranța la histamină. Ce este și cum se manifestă? Nutriționist: „Poate fi indusă și prin alimentație”

Histamina este un element foarte important al sistemului imunitar. Din cauza acesteia apare inflamația, proces care oprește pătrunderea agenților patogeni în interiorul organismului.

Aceasta este, într-o anumită parte, produsă de organism. Totuși, histamina poate fi indusă și prin alimentație, unde este simplu să îți dai seama dacă ai o intoleranță la această substanță.

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie ce este histamina, ce rol are și cum poate organismul să dezvolte o intoleranță.

Ce este intoleranța la histamină?

„Intoleranța la histamină, o belea!

Vă înroșiți la față, vă gâdilă nasul și vă doare capul după un pahar de vin roșu sau un sendviș cu salam? Ceea ce pare o alergie alimentară, s-ar putea să fie intoleranta la histamină. Histamina este esențială pentru sistemul imunitar, datorită ei apare inflamația, reacție care blochează intrarea agenților patogeni și a toxinelor în organism. Joacă un rol important la nivel digestiv (stimulează secreția de suc gastric) și la nivel neurologic (reglează mecanismul somn/veghe).

De unde provine histamina?

O parte este sintetizată în organism, dar poate fi adusă și prin alimentație. Toate produsele fermentate sau în conservă, mezelurile și brânzeturile, ciocolata și fructele oleaginoase, roșiile și căpșunile sunt bogate în histamina. În mod obișnuit histamina în exces este degradată de o enzimă numită DAO (diamin oxidază) și eliminată din organism. Există persoane la care acest mecanism de reglare nu mai funcționează și atunci apar simptome asemănătoare cu alergia.

Care sunt cauzele intoleranței?

Nivelul de histamina este crescut datorită unui deficit de enzimă DAO sau ca urmare a unui aport crescut de alimente bogate în histamina. Ce simptome apar? Intoleranta la histamina înseamnă o reacție inflamatorie la nivelul întregului organism și se manifestă diferit în funcție de individ. De la dureri de cap și senzație de oboseală, la tulburări digestive, urticarie, dermatita atopică, probleme respiratorii și edem.

Cum se tratează?

Pe primul plan sunt măsurile alimentare, trebuie să evităm toate produsele bogate în histamina. Se pot folosi și medicamente antihistaminice, cele care se iau în alergii. Dieta fără histamina este dificil de realizat, substanța este prezentă aproape în toate alimentele. Pentru că ia naștere din degradarea aminoacizilor, toate produsele care conțin proteine conțin automat și histamina. Dacă mâncarea este gătită, maturată, fermentată sau pusă în conservă, cantitatea de histamina crește. Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos”, a explicat Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: