Sari la conținut

Intoleranța la gluten, explicată pe înțelesul tuturor

După sare și zahăr, glutenul a devenit recent dușmanul numărul unu al persoanelor care vor să ducă un stil de viață sănătos. Oamenii din toată lumea, în special americanii, au declarat război produselor de panificație în care se găsește glutenul, în încercarea de a preveni boala celiacă, care afectează intenstinul subțire și dă balonare însoțită de dureri abdominale groaznice.

Dar înainte de a vă hotărâ să renunțați la paste, pâine și orez, ar trebui să aflați ce spun experții.

Cynthia Sass, o nutriționistă celebră și autoarea mai multor cărți de specialitate atrage atenția că glutenul este un tip de proteină naturală, care se găsește și în alte produse precum, dressing-ul de salată, mixurile de condimente și chiar gloss-ul de buze. Pe de altă parte, orezul alb, porumbul, popcorn-ul, hrișca sau ovăzul nu conțin deloc gluten și ar fi o greșeală să nu le mai consumăm. “Sunt cereale pline de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Mai mult, acestea ne pot ajuta să slăbim, pentru că dau senzație de sațietate”, arayă Sass.

Potrivit acesteia, eliminarea glutenului din dietă va fi o măsură fără efect atâta vreme cât vom continua să mâncăm alte alimente procesate. Cu toate acestea, nutriționistul crede că este o idee bună să reducem glutenul chiar dacă nu suferim de boala celiacă.

“Mulți oameni se simt ca și cum ar avea gripă, sunt balonați, obosesc repede și se concentrează mai greu. Toate acestea pot indica o sensibilitate ușoară la gluten. Le recomand tuturor să nu renunțe la cereale, dar să aibă un aport mai mare de legume, fructe, fasole boabe și nuci”, concluzionează nutriționista.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel