Din cuprinsul articolului
Dacă simțiți că vă este mereu frig, este posibil să fie din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de intoleranță la frig. Intoleranța la frig nu este o boală, ci pur și simplu o sensibilitate anormală la mediile reci sau la temperaturile scăzute.
Intoleranța la frig poate fi cauzată de o problemă a metabolismului (transformarea caloriilor în energie) sau de tulburări ale sistemului nervos care vă modifică percepția frigului. Afecțiuni precum hipotiroidismul, circulația deficitară sau anemia pot contribui, de asemenea, la sensibilitatea la frig. Chiar și faptul de a fi slab vă poate face să fiți foarte sensibil la frig.
Simptomele intoleranței la frig
Intoleranța la frig, cunoscută și sub numele de sensibilitate la frig sau hipersensibilitate, este o afecțiune evazivă în care aveți o reacție exagerată la frig, provocând disconfort și/sau dorința de a evita frigul.
Intoleranța la frig este un răspuns subiectiv care nu ține cont de temperatura ambientală. Răspunsul este în mare parte fiziologic (legat de corp), deși poate avea și componente psihologice (legate de minte).
Există o mare variație în ceea ce privește sensibilitatea la frig pe care o au diferite persoane. Unii pot doar să tremure și să își pună mâinile în buzunare ca răspuns la frig. Alții pot avea nevoie de mai multe straturi de haine pentru a se încălzi.
În plus, față de un răspuns anormal la frig, simptomele intoleranței la frig pot cauza și alte senzații, precum:
- Amorțeală
- Rigiditate
- Durere sau senzații de arsură
- Slăbiciune
- Umflarea pielii
- Modificări ale culorii pielii
- Sensibilitate la atingerea obiectelor reci
Cauzele intoleranței la frig
Nu există o definiție universal acceptată a intoleranței la frig, deoarece cauzele care stau la baza acesteia sunt atât de variate și nu toți cei care suferă de o afecțiune medicală care poate provoca intoleranță la frig o resimt. De fapt, se consideră că intoleranța la frig este multifactorială, ceea ce înseamnă că sunt implicate mai multe cauze. Acestea pot fi clasificate în linii mari astfel:
- Probleme hormonale care modifică metabolismul și reglarea termică
- Probleme de circulație sanguină care modifică temperatura corpului
- Tulburări ale sistemului nervos care modifică percepția frigului
Acestea fiind spuse, există anumite afecțiuni medicale sau de sănătate pentru care intoleranța la frig este frecventă.
Boala tiroidiană
Hipotiroidismul, sau funcția tiroidiană scăzută, este una dintre cele mai recunoscute cauze ale intoleranței la frig.
Glandele tiroide sunt responsabile de producerea de hormoni care joacă un rol central în reglarea metabolismului, inclusiv în modul și momentul în care sunt utilizate rezervele de energie din organism. Într-un mediu rece, hormonii tiroidieni pot crește metabolismul pentru a ajuta la normalizarea temperaturii corpului.
Dacă suferiți de hipotiroidism, producția scăzută de hormoni tiroidieni subminează acest efect, făcându-vă mai sensibil la frig.
La persoanele cu hipotiroidism, terapia hormonală poate ajuta la normalizarea nivelului tiroidian și, la rândul său, la ameliorarea simptomelor de intoleranță la frig.