Sari la conținut

INTERVIU. Medic: Incontinenţa urinară la menopauză poate fi tratată! #Rușinea dăunează grav sănătății, campanie de prevenţie

Incontinența urinară
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Incontinența urinară și menopauza

Există o tendință globală ca femeile să reducă frecvența vizitelor la ginecolog după vârsta de 50 de ani, considerând că, odată cu încetarea menstruației, controlul medical nu mai este necesar.

Inițiativa #rusineadauneazagravsanatatii, lansată de Medicover România, își propune să schimbe această mentalitate și să sublinieze importanța controlului periodic.

Cancerele de endometru și ovarian, frecvente la menopauză

Schimbările hormonale care apar la menopauză pot crește riscul unor tipuri de cancer, precum cel de sân, endometrial și ovarian.

De asemenea, modificările metabolice din această perioadă (creșterea grăsimii abdominale, rezistența la insulină) pot favoriza inflamația cronică și proliferarea celulară necontrolată, ceea ce crește riscul de cancer. Deși cu o incidență mai scăzută la nivel național, cancerele de endometru și ovarian apar frecvent la pacientele aflate la menopauză.

„Peste 20% dintre operațiile din sfera ginecologică realizate anul trecut au fost pentru paciente care sufereau de cancer de endometru. Elementele comune au fost vârsta de peste 50 de ani, faptul că majoritatea pacientelor erau supraponderale și prezentarea la medic în stadii avansate ale bolii”, spune dr. Traian Enache, medic primar Obstetrică-Ginecologie, șef secție Chirurgie Ginecologică la Spitalul Medicover Băneasa.

Printre factorii de risc ai cancerelor ginecologice se numără predispoziția genetică, istoricul obstetrical și de afecțiuni ginecologice preexistente, obezitatea și stilul de viață.

Problemele uro-ginecologice, cel mai frecvent grup de patologii

Problemele uroginecologice reprezintă cel mai frecvent grup de patologii la menopauză. Aceste afecțiuni afectează viața socială și de cuplu a pacientelor, dar și încrederea în sine, putând duce la tulburări psiho-emoționale. Cu toate că femeile sunt deranjate de simptome, studiile arată că doar 50% cer un sfat medical.

Peste 76% dintre pacientele care se prezintă la Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus prezintă simptome specifice afecțiunilor uroginecologice.

„Ne confruntăm frecvent cu rușinea în relația medic-pacient. Pacientele de peste 50 de ani ar trebui să înțeleagă că aceste simptome nu sunt normale și că, în timp, pot afecta grav sănătatea. Dacă nu este tratată, incontinența poate deveni severă din cauza slăbirii structurilor de rezistență ale mușchilor, potențată de lipsa de estrogen.

Aceasta afectează calitatea vieții, somnul și starea de bine. Alte consecințe includ inflamații și infecții urinare frecvente, constipație cronică, disconfort vaginal permanent și prolapsul organelor pelvine”, explică dr. Iosif Niculescu, medic specialist în Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus.

De ce apare incontinența urinară?

Incontinența urinară de efort reprezintă cel puțin 50% dintre cazuri de prezentare la medic. Aceasta duce la pierderea involuntară de urină fie în timpul activităților fizice zilnice sau sportive, fie în situații de mișcări bruște, precum strănutul și tusea. Tratamentul este chirurgical, minim invaziv și oferă o rezolvare imediată.

Incontinența urinară
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dr. Traian Enache, medic primar Obstetrică-Ginecologie, șef secție Chirurgie Ginecologică la Spitalul Medicover Băneasa, a explicat într-un interviu pentru Doctorul Zilei că perioada de pre și postmenopauză poate veni cu un spectru vast de probleme uroginecologice, care impactează substanțial calitatea vieții.

Am observat că, dacă în perioada premergătoare menopauzei numeroase femei vin la medic, în special din cauza unor simptome extrem de deranjante, uneori, după instalarea menopauzei, multe dintre ele renunță la controalele periodice la medicul ginecolog. Motivele sunt legate de rușine și de creșterea toleranței la durere și disconfort.

Afecțiunile uroginecologice reduc drastic mobilitatea și afectează serios viața socială și de cuplu a pacientelor, precum și starea lor psihoemoțională, într-o perioadă în care pot fi active la serviciu, în familie sau în societate. Cel puțin jumătate dintre pacientele care ajung la Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus au amânat pentru o perioadă îndelungată vizita la medic, ceea ce a dus la agravarea simptomatologiei”.

Potrivit medicului, mai mult de jumătate dintre femeile aflate la menopauză se confruntă cu incontinența urinară, iar severitatea variază de la scurgeri ocazionale la pierderi frecvente și incontrolabile de urină.

Factori care influențează frecvența incontinenței la menopauză

  • Scăderea nivelului de estrogen – afectează elasticitatea și funcționalitatea mușchilor pelvieni.
  • Numărul de nașteri – femeile care au avut nașteri naturale multiple prezintă un risc mai mare.
  • Vârsta – riscul crește odată cu înaintarea în vârstă.
  • Obezitatea – excesul de greutate pune presiune suplimentară pe vezică.
  • Boli cronice – diabetul și afecțiunile neurologice pot contribui la slăbirea controlului vezicii urinare.

Dr Traian Enache explic că tratamentul este chirurgical, minim invaziv și oferă o rezolvare imediată: „Există și o incontinență urinară de tip mixt, prezentă la circa 20% dintre cazuri. Incontinența urinară se manifestă și la paciente tinere, care nu sunt la menopauză, în urma unei traume obstetricale, fără alte defecte anatomice.

Mai mult de o treime dintre operațiile realizate anul trecut la Spitalul Medicover Băneasa au fost pentru tratarea incontinenței urinare și a prolapsului vaginal prin chirurgie minim invazivă. Acestea sunt și cele mai frecvente intervenții chirurgicale pentru pacientele de peste 50 de ani. Incontinența urinară afectează unul din cinci europeni, fiind mai frecventă la femei”.

Obezitatea, sedentarismul și alte boli cronice agravează incontinenţa urinară

Medicul atrage atenţia că menopauza este un factor favorizant al acestei probleme, la care obezitatea, sedentarismul și alte boli cronice contribuie suplimentar. „Am creat un program pentru acest tip de paciente, care, pe lângă abordarea chirurgicală, include și consiliere pentru schimbarea stilului de viață, medicină de recuperare și consultații psihologice.

Pentru pacientele la care tulburările din sfera uroginecologiei apar în afara menopauzei și care nu se califică pentru soluții chirurgicale sau au contraindicații pentru intervenții chirurgicale (din cauza altor patologii), propunem tratamente conservatoare. De asemenea, acestea pot fi considerate și în contextul pregătirii postoperatorii sau al consolidării tratamentului chirurgical.

Aș dori să atrag atenția asupra stilului de viață, care joacă un rol foarte important. Mișcarea este esențială pentru menținerea mușchilor pelvieni într-o stare bună și pentru păstrarea unei greutăți corporale optime”, conchide dr. Traian Enache.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel