Sari la conținut

Interviu cu unul dintre AMBASADORII lui Jamie Oliver în România: „Nu trebuie să treci printr-o experienţă negativă ca să îți schimbi stilul de viață”

Elena Oceanu
Larisa Petrini este cea mai nouă ambasadoare a lui Jamie Oliver în România şi a proiectului Food Revolution Day.

Este Managing Partner Saatchi&Saatchi PR, iar timpul liber a decis să şi-l dedice educării românilor. Ea se numară printre cei 300 de ambasadori din întreaga lume, selectati pentru a promova un stil de viața sanatos, fiind unul dintre cei cinci români implicați în proiect. Ce presupune misiunea ei şi ce e de făcut pentru a convinge românii să mănânce sănătos? Larisa explică pentru DOCTORUL ZILEI într-un scurt interviu.

Doctorulzilei.ro: Cum ati ajuns ambasadoare a Food Revolution România? Care a fost procesul de selecţie şi prin ce probe a trebuit să treceţi?

Larisa Petrini: Am citit primele informații despre Food Revolution Day în presă, încă de anul trecut, cand Jamie Oliver a lansat proiectul  la nivel global. Proiectul mi-a atras atenția datorită obiectivelor și a faptului că renumitul bucătar a transformat arta gătitului într-o activitate plăcută și la îndemâna publicului larg. Jamie Oliver a scos arta culinară din bucătăriile marilor restaurante și a introdus-o în casele fiecăruia dintre noi.

 În 2010, ca parte a programului TV ABC, ”Jamie’s Food Revolution”, Jamie a lucrat pentru îmbunătățirea alimentației din școli și a înființat o bucătărie comunitară în Huntington, Virginia de Vest pentru a-i învăța pe oameni cum să gătească de la zero. Cu toate că a fost dificil la început, a primit un feedback pozitiv și seria a doua a urmat în școlile din Los Angeles. Jamie a înființat fundația Jamie Oliver Food pentru a continua aceste evenimente în America. În prezent, inspiră oamenii  de pretutindeni să susțină alimentația sănătoasă, Food Revolution fiind acum o mișcare globală, care ajunge la comunități din întreaga lume prin intermediul unei rețele de voluntari, oferind o educație mai bună din punct de vedere al gătitului sănătos.

Am continuat să urmăresc proiectul Food Revolution Day, din perspectiva interesului personal. De mai mulți ani, sunt adepta unui stil de viață sănătos, alimentația mea și a familiei mele bazându-se pe principii sănătoase, în care regula este să combini alimente și să creezi gusturi noi apelând la ceea ce se găsește în natură – legume, fructe, semințe, fără a insista foarte mult pe prepararea termică a alimentelor. De la Jamie Oliver, am învățat să prepar rapid un meniu gustos și hrănitor, fără să stau o zi întreagă în bucătărie. Fiind și om de comunicare, am urmărit constant informațiile pe acest subiect, iar la începutul anului, pe site-ul dedicat proiectului am citit despre planul de extindere a numărului de ambasadori ai proiectului.

DZ: Ce v-a determinat să vă implicaţi în acest proiect?

L.P.: Provocarea pe care o lansează Food Revolution Day este aceea de a încerca să ajutăm cât mai mulți oameni să înțeleagă că un stil de viață echilibrat este baza celebrului dicton “mens sana in corpore sano”. Ca părinți, ne dorim să avem copii sănătoși,  dar nu prea știm de unde să începem. Stilul de viață bazat pe o alimentație sănătoasă, echilibrată este baza pentru a obține cât mai mult din ceea ce ne dorim pentru noi și familiile noastre. Programul Food Revolution Day nu este doar despre tine ca persoană ci despre dorința și disponibilitatea de a împărtăși, experimenta, învăța pe cei cu care relaționăm.

Foarte multe persoane și-au schimbat stilul de viață după o experiență negative, dar  nu cred că este nevoie de asemenea experiențe pentru a face schimbarea.

DZ: Care sunt atribuţiile unui ambasador Food Revolution?

L.P.: Nu putem vorbi despre atribuții în acest proiect ci mai degrabă despre provocări. Există trei provocări lunare, pe care fiecare ambasador trebuie să le îndeplinească cu succes.

DZ: Credeţi că problema obezităţii în România a ajuns la un nivel la care ar trebui să se tragă un semnal de alarmă?

L.P.: Cred că oriunde în lume, obezitatea trebuie să reprezinte un semnal de alarmă. Ea reprezintă un indicator al stării de sănătate al unei națiuni sau al fericirii unui popor. Un popor sărac, cu un nivel de trai scăzut, este predispus la una din cele două extreme alimentare iar obezitatea este una dintre ele, fiind în direct legătură cu nivelul de educație. Stresul, sedentarismul și vârsta sunt trei elemente importante în analiza obezității.

Din păcate, copiii sunt cei mai expuși la obezitate iar noi, adulții, suntem principalii responsabili. În România sunt peste 4 mil. de persoane care suferă de obezitate iar unul din patru copii sunt supraponderali, conform studiilor. La o populație de 17-18 mil. de persoane, un procent de peste 20% înseamnă mult și indică în mod clar un deficit de informație și/sau de informare. Nu trebuie să fii înstărit pentru a trăi sănătos, trebuie să fii atent și să înțelegi rolul alimentației în viața proprie. Toți specialiștii în nutriție recomandă consumul constant de legume și fructe și menținerea unui echilibru proteic. Pentru cei mai mulți dintre noi, acest lucru se traduce prin consumul de alimente de origine animală, consumul de legume și fructe de sezon trecând în plan secundar. Legumele devin facultative deși, ele ar trebui să constituie baza alimentației noastre zilnice. Semipreparatele sunt răspunsul nostru constant la viața aglomerată pe care o ducem, fiind o soluție pentru lipsa de timp.

Cum arată un meniu sănătos, din punctul dvs. de vedere: mic dejun, prânz, cină, gustări?

Pentru mine,  care am ales de mai mulți ani stilul de viață sănătos, meniul unei zile poate include:

Mic dejun:

Smoothie de fructe cu tărâțe (se pot combina un măr și o banană)

sau

Omletă din albuș de ou cu legume(sparanghel, dovlecel, ardei gras)

Prânz:

Pește cu legume la aburi

 sau

Salate de legume

sau

Paste cu legume

Cina:

Supe de legume sau supe cremă de legume

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel