Artroza este o afecţiune degenerativă, o stare de uzură avansată care afectează diverse articulații, având ca rezultat deteriorarea articulației și uzura cartilajului respectiv. Această afecțiune se dezvoltă mai frecvent după 30-35 ani, apare în procent de 97% la persoanele de peste 60 de ani și reprezintă a doua cauză de invaliditate la persoanele peste 50 de ani.
Printre cele mai răspândite afecțiuni de acest tip se situează artroza genunchiului, șoldului, precum și cea a umărului.
În țările civilizate artroza genunchiului (gonartroza) și a șoldului (coxartoza) sunt considerate probleme naționale, pentru că apar foarte frecvent, iar toți oamenii sunt afectați, mai devreme sau mai târziu, de o formă mai ușoară sau mai agresivă.
Este important de reținut faptul că artroza afectează mai frecvent bărbaţii până la 50 de ani, iar femeile după 50 de ani (mai ales de gonartroza). În schimb coxartroza este mai frecventă la bărbați, indiferent de vârstă.
Uzura determinată de gonartroză poate debuta la orice vârstă, în funcție de anumiți factori favorizanți: ereditari, sportul de performanță, obezitate, munca fizică grea, traumatisme, anomalii de ax congenitale sau dobândite
Principalul simptom caracteristic gonartrozei este durerea – în primă fază are o cauză mecanică, atunci când pacientul stă în picioare sau merge o distanță mai mare. Pe măsură ce boala evoluează, durerea apare și în perioada de repaus sau noaptea, ceea ce afectează foarte mult pacientul. Un al doilea simptom foarte important este limitarea mobilității, mergând până la modificarea de formă a articulației, în cazuri extreme.
Persoanele care au cazuri de artroză în familie sunt mai predispuse să dezvolte coxartroză. Riscurile sunt, de asemenea, prezente la persoanele în vârstă, care suferă de obezitate sau ca urmare a unor anomalii congenitale ori traumatisme (fracturi de col femural, luxația traumatică a șoldului).
Durerea apare la nivelul zonei inghinale și iradiază pe fața anterioară a coapsei spre genunchi; în alte cazuri se localizează la nivelul zonei fesiere. La început, durerea apare cu ocazia schimbărilor de poziții, dar daca nu este tratată boala progresează până când durerea devine permanentă, iar repausul devine ineficient.
Artroza umărului sau “umărul înghețat” are o evoluție progresivă și apare de cele mai multe ori din cauza înaintării în vârstă, ori ca urmare a unui traumatism puternic, sau a unei boli congenitale la nivelul umărului.
Boala poate apărea si foști sportivi profesioniști ce au in istoric șocuri puternice și traumatisme provocate de folosirea intensivă a brațelor (aruncarea de greutăți, suliță, haltere, culturism, handbal, rugby, tenis etc.)
Durerea umărului apare și se evidențiază în următoarele situații: durere la vreme umedă, durere acută la efort, imobilitate, deformarea sau umflarea articulației în stadiu artozic mediu-avansat.
“Pacientii care se confruntă cu artroze avansate ajung, uneori, în stadiul în care nu mai răspund la infiltrații cu steroizi sau acid hialuronic și nu au altă alternativă decât operația. Aceasta nu elimină complet durerile și, în plus, prezintă multe riscuri – anestezia, infecția, sângerarea, durata operației și recuperarea post operatorie, foarte lungă și anevoioasă. Categoriile de persoane cu cele mai mari riscuri operatorii sunt diabeticii cardiali supraponderali, pacienții cu insuficiență renală sau cu vârsta peste 70 de ani.
Aceștia se văd astfel limitați la terapie medicamentoasă, care are însă un răspuns foarte limitat și multe efecte secundare severe. Sunt astfel condamnați la o viață cu handicap și multă suferință.” explică dr. Ovidiu Palea, Medic primar anestezie și terapie intensivă, Terapia Durerii.
Pentru acest tip de pacienți există o soluție minim invazivă – ablațiile cu radiofrecvență a inervației senzoriale a articulației. Această procedură, unică în România, se face cu anestezie locală, sub ghidaj fluoroscopic și ecografic. Astfel, se „ard” selectiv nervii care transmit durerea de la articulația afectată spre creier, permițându-i pacientului să se poata mișca, să poată funcționa la un nivel de confort și fără medicații sistemice.
“Această procedură este foarte nouă și la nivel mondial, dincolo de faptul că este o premieră pentru România! Iar în anumite cazuri poate reprezenta singura soluție de tratament, ce poate îmbunătăți semnificativ nivelul de trai al pacientului.
În plus, este și o procedură foarte confortabilă pentru pacient – nu necesită spitalizare, durează aproximativ o oră și are minime riscuri intervenționale.”, adaugă dr. Ovidiu Palea.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…