Intervenţie în premieră în chirurgia din România. Bărbat de 45 de ani salvat de o suferință cumplită!
O procedură inovatoare de rezecție tumorală endobronșică multicentrică, traheală și bronhii primitive bilateral a avut loc în premieră pentru o echipă de chirurgi şi specialişti din Bihor.
O echipă de chirurgi şi specialişti au reușit să-l salveze cu o procedură care reprezintă o în premieră medicală, în Bihor, dar şi în România, după cum spune medicul Alin Suciu, medic primar de medicină de urgență și medic specialist pneumolog – bronholog Clinica Pneumologie 1 Oradea şi Departamentul pentru Situații de Urgenţă, care a făcut parte din echipa medicală.
Este vorba despre o rezecție tumorală endobronșică multicentrică, traheală și bronhii primitive bilateral, iar în timpul operaţiei, bărbatul a fost dublu asistat respirator.
„Cu jet ventilație și ECMO ( Oxigenare prin membrană extracorporală)”, spune medicul
Pacientul, a explicat Suciu, a avut mai multe tumori în gură, trahee și bronșii.
„Pe calea principală a plămânului (trahee), bronșia primitivă (principală) dreaptă avea o formațiune tumorală ce obstrucționa în totalitate plămânul drept și nu permitea aerului să intre”, declară medicul.
Totodată, bronșia primitivă stângă, care este principală, era o obstrucție de 50%. „Au trebuit tăiate și scoase, pe cale endoscopică pentru ca omul să poată respire”, spune medicul.
În astfel de situații, este important ca pacientul să respire pe cale naturală sau ajutat de o membrană de oxigenare extracorporală, afirmă medicii. „Este esențial ca oxigenarea să fie adecvată în timpul procedurii”, spune dr. Suciu.
Tumorile au acoperit căile respiratorii ale pacientului, iar medicii au optat pentru jet de ventilație și ECMO (Oxigenare prin membrană extracorporală).
„Cu ajutorul ECMO sângele este scos din organism, oxigenat în exterior și acest aparat îl reintroduce în organism. Aparatul este, evident, mânuit de anesteziști si pneumologi”, a spus dr. Alin Suciu.
Intervenţia chirurgicală a decurs fără probleme. Potrivit medicilor, pacientul se recuperează, respiră bine singur, mănâncă, continuă tratamentul și așteaptă rezultatul histopatologic.
„Intervenția a fost una minim-invazivă, fiind o premieră nu doar pentru Bihor, ci și pentru țara noastră”, mai spune Suciu, arătând că rezecții normale s-au mai făcut, dar nu şi cu utilizarea ambelor tehnici, adică prin jet ventilație și ECMO.
„Procedura de rezecție se face cu ajutorul bronhoscoapelor „tub “de 1 cm diametru și 45 de cm și omul nu are nicio tăietură. Se face prin abord oral, fără incizie la piele sau cusături”, a arătat medicul, potrivit adevarul.ro.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…