Un subprogram naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice stagnează de cinci ani, pentru că aproape nicio pacientă nu este interesată de o asemenea intervenţie.
În timp ce, în alte ţări, femeile se grăbesc să-şi facă reconstrucţie mamară şi consideră că este unul dintre factorii care le redau o imagine mai bună şi mai multă încredere, la noi situaţia stă invers.
„Nu vrea nimeni! Practic, este o problemă peste tot, în ţară. Femeile, după ce au trecut prin intervenţia chirurgicală, au mai făcut chimioterapie, apoi radioterapie, parcă nu ar mai vrea să se atingă nimeni de zona respectivă”, a declarat pentru Agerpres, dr. Elena Moldoveanu, directorul medical al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor.
Programul stagnează practic deja de cinci ani şi sunt avem materiale sanitare cumpărate de peste 53 de milioane de lei. Maximum patru paciente pe an apelează la acest program, anul acesta două persoane, mai spune Elena Moldoveanu.
Repezentanta CAS Bihor a precizat că bugetul programelor naţionale de sănătate finanţate din FNUASS derulate în judeţ a crescut, fiind un proces dinamic, menţionând totodată că au fost introduse două submăsuri noi, la boli rare (imunodeficienţa primară şi purpura trombocitopenică imună cronică).
Programele derulate de CAS Bihor au un buget total de 113.313.220 de lei pentru 2018. Din acesta, programul naţional de oncologie, cu trei submăsuri, are un fond total de 48.598.470 de lei, din care pentru tratamentul bolnavilor, inclusiv cu medicamente noi, se alocă peste 42 de milioane de lei, pentru monitorizare prin PET-CT 3,2 milioane de lei şi pentru radioterapie, alte 3,2 milioane lei. În subprogramul de reconstrucţie mamară nu s-au alocat bani în ultimul timp.