Pentru unii, ochelarii de vedere sunt acel ceva care le completează personalitatea. Însă, pentru noi ceilalți, ochelariștii fara voie, există operații rapide și nedureroase care reduc dioptriile.
Elena Oceanu
Problemele mele de vedere au început prin clasa a VII-a și de atunci am început să port ochelari, iar mai târziu lentile de contact. Cu toate acestea vederea mi s-a deteriorat mai tare deoarece, miopia avansează odată cu vârsta, iar purtarea ochelarilor nu oprește creșterea dioptriilor, doar oferă o vedere bună.
Așa că la 26 de ani am ajuns să am dioptriile -5 la ambii ochi și să nu mă pot descurca deloc fără ochelari de vedere sau lentile de contact. Știam că există operații cu laserul care corectează miopia dar auzisem tot felul de păreri, ba că dioptria crește la loc, ba că rămâi cu o sensibilitate a ochilor și unde mai pui că ”e o operație la ochi, dacă orbești?”, îmi spunea, îngrijorată, o prietenă. Abia după o discuție cu un medic oftalmolog renumit am aflat că toate lucrurile astea sunt niște mituri și că nu am motive de îngrijorare.
”Nu există operație fără riscuri, însă intervenția cu laser de reducere a dioptriilor are 99% rată de succes. Pot fi evoluții mai dificile, de obicei rezolvabile. Ochii nu rămân mai sensibili, iar riscul ca dioptria să crească este minim”, m-a asigurat Conf. dr. Mircea Filip, Medic primar, specialist oftalmolog, Doctor în științe medicale F.E.B.O și Președintele Societatii Române de Oftalmologie.
După ce mi-am făcut investigațiile necesare, medicul mi-a recomandat tehnica Photo Refractive Keratektomy (PRK). ”Tehnica PRK este cea mai puțin invazivă intervenție de reducere a dioptriilor deoarece nu se taie corneea”, mi-a explicat Conf. dr. Mircea Filip, de la Clinica Amaoptimex din București.
A fi eligibil pentru o astfel de operație presupune îndeplinirea unor criterii, printre care : să ai peste 18 ani, să se fi stopat creșterea dioptriilor și să nu suferi de boli cronice. Toate acestea le puteți afla în timpul consultației, unde vi se fac mai multe teste care determină dacă puteți să faceți sau nu intervenția.
Eram atât de entuziasmată că n-o să mai am nevoie de ochelari încât mi-am programat operația chiar de ziua mea de naștere și o așteptam ca pe cel mai frumos cadou și chiar a fost cel mai frumos cadou pentru că rezultatul este peste măsura așteptărilor.
Înainte cu două zile de intervenție mi s-au prescris picături pentru ochi și mi s-au dat indicații, cum ar fi să-mi cumpăr o pereche de ochelari de soare de calitate și să nu mai port lentilele de contact. În ziua operației am fost condusă într-o sală pregătitoare, unde mi s-au pus picături anestezice în ochi. Apoi, direct în sala de operație.
Dr. Mircea Filip explică pas cu pas ce se întâmplă în timpul intervenției : ”Pacientul se anesteziază local cu picături, se dezinfectează ochiul și se pune pe ochi un câmp operator. Se aplică pe cornee un inel metalic în interiorul căruia se pune alcool concentrat care are rolul de a distruge epiteliul cornean (primul strat al corneei). Epiteliul este îndepărtat, apoi se usucă zona prin ștergere și se aplică laserul. Ca pansament este folosită o lentilă de contact terapeutică.” Nici nu prea am avut timp să-mi dau seama ce s-a întâmplat pentru că intervenția a durat vreo 5-6 minute la ambii ochi, timp în care tot ce a trebuit să fac a fost să urmăresc cu privirea un punct verde. N-a durut deloc și n-am simțit niciun disconfort. Mi s-a părut incredibil dar imediat după ce m-am ridicat de pe masa de operație deja vedeam mult mai bine.
Mi s-a dat apoi o schemă de tratament cu mai multe tipuri de picături pe care mi le pun de trei ori pe zi și niște pastile pe care le-am luat timp de trei zile. În primele ore de la operație nu m-au usturat deloc ochii și am reușit chiar să citesc și să trimit mesaje pe telefon. Mai târziu și a doua zi am început să am senzația de corp străin în ochi și să mă deranjeze lumina. Din fericire am putut să dorm cam toată ziua așa că a trecut timpul destul de repede. ”În această perioadă se pot administra și medicamente care calmează durerile”, mi-a spus dr. Mircea Filip, însă eu nu am avut nevoie.
Deja din a treia zi, aceste senzații neplăcute au început să dispară și am reușit să mă uit la televizor și chiar să lucrez puțin la calculator. Vederea a devenit apoi din ce în ce mai bună și nu mai am nevoie de ochelari, dar din obișnuință am uneori tendința să-mi aranjez ochelarii pe nas.
” În prima lună pacienții trebuie să evite expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv”, adaugă dr Mircea Filip.
Operațiile cu laser de reducere a dioptriilor se fac doar în clinici private și nu sunt decontate. Tehnica PRK costă în jur de 2100 de lei pentru un ochi plus costurile investigațiilor și al tratamentului.