Din cuprinsul articolului
Cancerul de colon este a treia cauză de cancer în Statele Unite și a doua cauză de deces cauzat de cancer.
Deși majoritatea polipilor de colon nu se transformă în cancer, unii polipi se transformă în cancer. Deoarece de obicei nu există simptome asociate cu polipii și poate dura până la 10 ani pentru ca un polip să devină canceros, screening-urile regulate sunt unul dintre cele mai importante instrumente pentru depistarea precoce și prevenirea cancerului de colon.
Orientările actuale ale Societății Americane de Cancer recomandă ca persoanele cu risc mediu să înceapă examinări regulate, care ar putea include o analiză a unei probe de scaun sau alte teste, inclusiv o colonoscopie, la vârsta de 45 de ani.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda examinări la o vârstă mai fragedă dacă aveți antecedente familiale de cancer de colon, antecedente personale de cancer de colon sau polipi, antecedente personale de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă, sau ați suferit radiații la nivelul abdomenului pentru un cancer anterior.
Să presupunem că ați făcut o colonoscopie care a evidențiat un polip, ce înseamnă?
Polipii pot fi împărțiți în două categorii principale: polipii non-neoplazici (benigni sau „hiperplazici”) care nu au potențialul de a deveni canceroși și polipii neoplazici (maligni sau pre-maligni; cunoscuți și ca „adenomatoși”), care au potențialul a deveni cancer.
Polipii neoplazici pot fi împărțiți în subseturi:
Tratamentul pentru polipi implică adesea îndepărtarea acestora fie în timpul colonoscopiei prin biopsie, fie, în unele cazuri, prin intervenție chirurgicală.
Studiul National Polip a constatat ca polipectomia (sau indepartarea polipilor) scade riscul de cancer cu 80%. Deoarece adenoamele pot recidiva, este important să vă adresați medicului dumneavoastră și să continuați cu examinări regulate.
Deși polipii de obicei nu produc simptome, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți dureri abdominale, sângerări rectale sau modificări ale obiceiurilor intestinale care durează mai mult de o săptămână.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…