Sari la conținut

Inteligența emoțională, secretul celor mai de succes oameni. Diferența dintre EQ și IQ

inteligenta emotionala
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Ce este inteligența emoțională. Inteligența emoțională (EQ) ne ajută să devenim mai mulțumiți atât în relațiile sociale, cât și nu numai în relațiile personale.

Inteligența emoțională este capacitatea de a înțelege și de a gestiona propriile emoții. Persoanele care posedă această trăsătură au și capacitatea de a înțelege și de a influența emoțiile și comportamentul altora. Și cu ajutorul acestei înțelegeri, oamenii sunt capabili să se bucure de un succes mai mare în viață.

Ce este inteligența emoțională

Uneori, putem simți că ne este mai ușor să aplicăm abilitățile de inteligență emoțională cu prietenii decât în familie și cuplu, deoarece prieteniile nu tind să fie la fel de intense ca relațiile mai intime.

“Totuși, exercițiul practicii inteligenței emoționale este bine să înceapă din viața personală, tocmai pentru că acolo este cea mai mare provocare. Uneori ne vine să spunem că acasă suntem bine, în confort cu ai noștri, însă, provocarea vine exact din această stare de confort, de ”îmi permit”, stare ce ne poate păcăli în legătură cu nevoia, uneori imperioasă, a dezvoltării EQ. Un set de abilități interpersonale mai bune ne poate oferi multe beneficii.

Aceste abilități ne pot mări cercul de prieteni/cunoștințe sau gradul de apropiere și comunicare eficientă, putem întâlni mai ușor oameni noi, putem alege mai clar să ne înconjurăm de oameni de calitate cu care putem dezvolta relații mai plăcute, ne putem îmbunătăți experiențele de viață”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ce este inteligența emoțională

Unii oameni inteligenți emoțional nu realizează această trăsătură în sine. Deci, rămâne o întrebare: Cum arată inteligența emoțională?

Iată câteva semne care ar putea indica inteligența emoțională la o persoană:

  • Ceilalți o percep ca fiind o persoană empatică,
  • Se descurcă excelent în rezolvarea problemelor,
  • Nu să teme să fie vulnerabilă și să își împărtășească sentimentele,
  • Stabilește limite și nu îi este frică să spună „nu”,
  • Se poate înțelege cu oameni în situații diferite,
  • E capabilă să să meargă mai departe, după momente nefericite,
  • Pune întrebări deschise,
  • Poate accepta critici constructive fără să caute scuze sau să dea vina pe alții,
  • Știe să asculte,
  •  Nu se teme să își recunoască greșelile și să ceară scuze,
  • E auto-motivată,
  • Își înțelege acțiunile și comportamentele,
    În plus, iată câteva semne care pot indica o lipsă de inteligență emoțională:
  • probleme de a fi asertiv sau de a prelua conducerea,
  • probleme în a accepta feedback-ul,
  • are resentimente,
  • nu poate trece peste greșelile altora,
  • se simte neînțeles
  • judecă ușor, jignește și are dificultăți în menținerea relațiilor,
  • nu-și înțelege emoțiile.

Poate fi dezvoltată inteligența emoțională?

Pentru unele persoane, inteligență emoțională vine de la sine. Pentru ceilalți, această trăsătură poate fi dezvoltată prin practică.

Îmbunătățirea interacțiunilor cu ceilalți este o modalitate de a dezvolta inteligența emoțională. A fi empatic nu vine în mod natural pentru toată lumea. Faceți un efort de a vă pune în locul altora. Procedând astfel, va fi mai ușor să empatizați cu situațiile lor și să înțelegeți de ce răspund în anumite moduri.

O altă modalitate de a construi inteligența emoțională este de a practica umilința și de a învăța să vă atingeți obiectivele fără atenție sau laudă.

În plus, lucrați la îmbunătățirea modului în care gestionați situațiile dificile. Dacă de multe ori devii supărat, stresat sau nervos, exersează-ți calmul. Pune-ți câteva întrebări pentru a înțelege rădăcina emoțiilor tale. Păstrarea calmului ar putea necesita îndepărtarea de o situație sau practicarea respirației adânci.

Cheia este să înveți cum să-ți controlezi emoțiile și să nu lași emoțiile să te controleze. De asemenea, asumați-vă responsabilitatea pentru acțiunile și comportamentul vostru. Feedbackul și critica de natură constructivă fac parte din viață. Decât să dai vina pe ceilalți sau să găsești scuze, ascultă părerea celuilalt. Respectă punctul de vedere al celeilalte persoane, apoi fă îmbunătățirile sau ajustările necesare.

În multe cazuri, critica constructivă nu este personală. Este menită să te ajute să crești ca individ.

Îmbunătățirea abilităților sociale vă poate ajuta, de asemenea, să deveniți mai inteligenți emoțional. Dacă petreceți mult pe rețelele sociale, faceți o pauză de la acestea timp de una sau două săptămâni și concentrați-vă pe interacțiunile față în față.

De ce tindem să alegem persoanele cu un EQ bine dezvoltat?

Gândiți-vă la oamenii pe care îi considerați prieteni. Câți dintre ei au tendința de avea o stare psihică proastă, de a fi nefericiți, de a fi pesimiști sau indiferenți?
1. Acest tip de oameni nu par să îi atragă prea mult pe cei din jurul lor decât pentru scurt timp deoarece, fără să realizeze, ei întră în postura vampirilor emoționali și ”fură” inconștient energia partenerului de interacțiune, lucru care nu este plăcut pentru nimeni.
2. Uneori, oamenii nefericiți pot atrage persoane la fel de nefericite ca ei și, astfel, în loc să se ajute unul pe altul, își agravează starea amândoi.
3. Alteori, cei negativiști, pot atrage persoane plictisite, care nu și-au construit o viață personală consistentă și de calitate și care, apelează la bârfe și tot felul de răutăți pentru a-și ocupa timpul și a se simți ei mai presus (o falsă cale pentru creșterea stimei de sine).

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel