Sari la conținut

INOVATIV. Inteligența artificială (AI) poate prezice apariţia unui infarct cu două săptămâni înainte

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Stresul, sedentarismul, alimentaţia greşită și obiceiurile zilnice nocive joacă pot afecta sănătatea sistemului cardiovascular, crescând alarmant riscul de infarct.

Un algoritm de inteligență artificială dezvoltat de cercetători francezi poate identifica pacienții cu risc de aritmie cardiacă severă cu până la două săptămâni înainte, cu o precizie de peste 70%. Studiul, publicat în European Heart Journal şi citat de Mediafax, a analizat date din 240.000 de electrocardiograme colectate în șase țări.

Potrivit specialiştilor, rețeaua neuronală artificială poate detecta semnale slabe care prevestesc riscul de aritmie prin analiza timpului necesar pentru stimularea și relaxarea ventriculelor cardiace.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Analizând semnalul electric timp de 24 de ore, putem identifica subiecții susceptibili de a dezvolta o aritmie cardiacă gravă în următoarele două săptămâni”, explică Dr. Laurent Fiorina, primul autor al studiului.

În viitor, algoritmul ar putea fi integrat în dispozitive medicale sau chiar în ceasuri inteligente, reprezentând „o schimbare de paradigmă în prevenirea morții subite”, conform Prof. Eloi Marijon, director de cercetare la PARCC, conform SciTech Daily.

Simptome alarmante

Medicii atrag atenţia că o serie de simptome inexplicabile precum oboseala, disconfort general, indigestie și dureri în piept pot indica un atac de cord și necesită asistenţă medicală de urgenţă.

Oboseală

Când arterele se îngustează, inima începe să primească mult mai puțin sânge decât înainte, ceea ce complică activitatea sistemului circulator. Iar primul semn al acestor probleme este somnolența persistentă și o senzație de oboseală accentuată, scrie Healthline.

Gâfâiala şi probleme cu respiraţia

Dacă inima nu primește suficient sânge, înseamnă că plămânii sunt incapabili să obțină dsuficient oxigen cât este necesar. Deci, dacă aveți frecvent probleme cu respirația, este indicat să consultați un medic cât mai repede posibil.

atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Slăbiciune

Dacă simțiți slăbiciune în corp înseamnă că există prea puțin sânge în artere, iar mușchii nu primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie. Deci, dacă te simți adesea o stare de rău fără un motiv aparent, acesta poate fi un semn clar al instalării unei afecţiuni cardiovasculare.

Vertij și transpirație rece

Întreruperea fluxului de sânge către creier poate pune viața în pericol. Dacă te confrunţi cu transpirații reci și amețeli, solicită cât mai repede un consult medical.

Presiune în piept

În cazul apariţiei unor simptome precum presiune excesivă în piept, disconfort în această zonă, apelaţi serviciul de urgenţe medicale.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel