Din cuprinsul articolului
Inteligența artificială poate detecta tuberculoza sau alte boli! AI Expo Europe, cea mai mare conferință despre AI din Europa Centrală și de Est va avea loc la București, pe 8 și 7 octombrie.
Inteligența artificială (AI) este deja un jucător cheie în domeniul sănătății, revoluționând modul în care diagnosticăm, tratăm și prevenim bolile. Un raport al Academiei Naționale de Medicină subliniază trei beneficii majore ale AI în sănătate: îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți și echipele medicale, reducerea costurilor și îmbunătățirea sănătății populației.
Inteligența artificială (AI) face pași importanți în revoluționarea modului în care outem detecta și monitoriza afecțiunile de sănătate, folosind sunetele pe care corpurile noastre le produc. De la tuse la vorbire și chiar la respirație, aceste sunete bioacustice ascund indicii valoroase despre starea noastră de wellbeing.
De exemplu, echipa de cercetare Google a recunoscut potențialul acestor sunete și a dezvoltat Health Acoustic Representations (HeAR), un model bioacustic creat pentru a ajuta cercetătorii să construiască modele capabile să detecteze semnele timpurii ale bolilor prin sunete.
HeAR a fost antrenat pe 300 de milioane de înregistrări audio, incluzând aproximativ 100 de milioane de sunete de tuse, și a demonstrat o capacitate superioară de a identifica tipare acustice relevante pentru sănătate, cu performanțe remarcabile, chiar și atunci când se utilizează microfoane diferite. Unul dintre avantajele majore ale
acestui model este că necesită mai puține date pentru antrenare, ceea ce este esențial în cercetarea medicală, unde datele sunt adesea limitate.
Un exemplu concret al impactului HeAR este colaborarea cu Salcit Technologies din India, care a dezvoltat un produs AI capabil să analizeze sunetele de tuse pentru a evalua sănătatea pulmonară. Folosind HeAR, Swaasa® își extinde capacitățile pentru detectarea timpurie a tuberculozei (TB), o boală tratabilă care, totuși, rămâne subdiagnosticată în milioane de cazuri anual. Această inovație oferă o soluție accesibilă și scalabilă, fără a depinde de echipamente sofisticate, facilitând astfel accesul la diagnostic în zonele defavorizate.
HeAR reprezintă un pas important către îmbunătățirea detectării bolilor și a accesibilității îngrijirilor medicale, având potențialul de a schimba în mod fundamental modul în care abordăm diagnosticarea unor afecțiuni critice, cum ar fi tuberculoza, la nivel global.
„Inteligența artificială (AI) este deja un jucător cheie în domeniul sănătății, revoluționând modul în care diagnosticăm, tratăm și prevenim bolile. Un raport al Academiei Naționale de Medicină subliniază trei beneficii majore ale AI în sănătate: îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți și echipele medicale, reducerea costurilor și îmbunătățirea sănătății populației. Totuși, AI nu este destinată să înlocuiască profesioniștii din domeniul sănătății, ci să îi asiste!”, spune Ruxandra Tătaru, CEO AI Expo Europe.
La AI Expo Europe vom decripta impactul Inteligenței Artificiale asupra prezentului, dar mai ales al viitorului! Pe 6-7 octombrie, la Radisson Blu Cea mai mare conferința interactivă din Estul și Centrul Europei va implica profesioniști, lideri și adepți ai inovației, „dreamers, thinkers&doers”, mentori și oameni de afaceri, într-un
eveniment unic al acestei industrii ce schimbă lumea!
AI Expo Europe va fi atât o platformă dinamică și cuprinzătoare în domeniul educației, cât și o excelentă oportunitate de networking și dezvoltarea unor noi oportunități în afaceri. Subiecte de discuție vor fi vaste: de la educație, la ecologie, de la domeniul legal la cel al schimbărilor profunde în societate: sănătate, arhitectură și urbanism, mediu si artă! Organizatorii și speakerii vor decripta impactul asupra meseriilor viitorului și va furniza posibile răspunsuri la marea întrebare: ne va fura AI job-urile?!
În prevenția și diagnosticarea bolilor, AI își demonstrează deja eficiența! De exemplu, în cazul bolii polichistice renale, cercetătorii au utilizat AI pentru a automatiza măsurarea volumului renal, un proces care, în mod tradițional, era foarte consumator de timp. Cu ajutorul AI, rezultatele pot fi generate în câteva secunde, accelerând astfel diagnosticul.
AI este de asemenea folosită pentru evaluarea riscurilor. AI a identificat pacienții cu disfuncție ventriculară stângă, un semn al unei pompe cardiace slabe, înainte ca simptomele să fie evidente. Aceasta ilustrează potențialul AI de a preveni evenimentele grave, cum ar fi atacurile de cord, printr-o identificare precoce a riscurilor.
Pe lângă diagnostic și prevenție, AI poate sprijini sănătatea publică prin promovarea de informații despre prevenirea bolilor. Inteligenta Artificiala poate analiza texte din social media pentru a prezice focare de boli, și chiar asistarea oamenilor în gestionarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.
Totuși, AI nu este destinată să înlocuiască profesioniștii din domeniul sănătății, ci să îi asiste. De exemplu, AI poate ajuta la procesarea volumelor mari de informații medicale și la automatizarea sarcinilor repetitive, permițând medicilor să se concentreze pe deciziile clinice esențiale.
Pe măsură ce AI continuă să evolueze, este esențială reglementarea eficientă pentru a asigura utilizarea sa în mod echitabil și sigur. AI are potențialul de a transforma complet domeniul medical, de la diagnosticare la tratament, prevenție și monitorizare.
Pe măsură ce populațiile îmbătrânesc și crizele de sănătate publică devin tot mai frecvente, presiunea asupra furnizorilor de servicii medicale crește exponențial. Într-un astfel de context, inteligența artificială (AI) și învățarea automată pot deveni aliați esențiali în modernizarea sistemului de sănătate.
Sectorul tehnologiei în sănătate are o creștere anuală semnificativa, dar cu toate acestea, provocarea majoră constă în valorificarea datelor masive, adesea stocate în sisteme digitale deconectate. AI poate transforma aceste date în informații utile, care pot optimiza fluxurile de lucru și îmbunătăți calitatea îngrijirii.
De la predicția riscului de infecții la analiza eficacității tratamentelor, AI poate automatiza sarcinile repetitive și poate susține deciziile clinice, reducând costurile și îmbunătățind experiența pacienților. Cu ajutorul AI, sistemul de sănătate poate deveni mai eficient, oferind îngrijire de calitate superioară la un cost mai mic, transformând astfel radical peisajul medical actual.
Un nou val de aer polar urmează să lovească România începând de vineri, 8 noiembrie.…
Cristina Demetrescu vine cu o serie de sfaturi utile importante adresate zodiilor în următoarele zile.…
Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…