Din cuprinsul articolului
Întâmplări de groază de la camera de gardă. Medic: „Cărăuși de droguri cu sute de pachețele în tubul digestiv/ Oameni care au venit cu degetele în punga cu gheață”.
Accidente, neatenție, nepăsare, neștiință, neputință… V-ați întrebat vreodată cine ajunge la camera de gardă? De ce și cum arată oamenii care ajung la spital, într-o stare aflată, de cele mai multe ori, între viață și moarte. Medicii de la urgență par uneori cinici, e adevărat, dar realitatea lor e mult diferită de cea a unui om normal, a cărui preocupare este dacă vine metroul la timp sau găsește o oefrtă bună la supermarket sau dacă i-a plăcut sau nu emisiunea zilnică preferată.
Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul de Urgență „Floreasca”, a povestit la Digi 24 despre ce înseamnă să fii un medic de urgență. Medicul Țincu a vorbit despre cei care au nevoie de ajutor și despre motivele, uneori incredibile, pentru care cei mai mulți dintre ei ajung la camera de gardă.
Radu Țincu a povestit că în urmă cu câțiva ani a avut un pacient care a vrut să taie cu drujba un stâlp de beton, neștiind că drujba se folosește doar pentru material lemnos. În momentul în care a ajuns la fierul-beton, drujba a ricoșat și s-a înfipt în piciorul bărbatului. Acesta a venit la spital cu tot cu dinții de la drujbă în musculatură.
„Sunt multe astfel de cazuri pe care le-am văzut de-a lungul timpului. Spre exemplu, sunt oameni care nu știu că e periculos, dacă ai consumat băuturi alcoolice, să sari un gard care are țepi. Au fost pacienți aduși cu tot cu gard la spital, pentru a putea fi salvați.
Acest tip de accidente, care sunt oarecum preventibile, ne arată că oamenii nu sunt interesați de multe ori nici de propria lor siguranță sau de propria lor sănătate. Înteleg să nu avem, poate, un simț civic prea dezvoltat, dar un simț de conservare a propriei persoane nu înțeleg de ce nu-l avem”, a mărturisit medicul.
Există și cazul celor care ajung la camera de urgență din cauza supradozei de medicamente. Este celebru cazul bărbatului care a murit după ce o perioadă lungă de timp a luat paracetamol în fiecare zi, un medicamente care este hepatotoxic.
Oamenii iau medicamente fie pentru că nu știu cum să și le administreze și nu citesc prospectele, fie pentru că au anumite probleme și vor să se sinucidă.
„Trebuie să spunem că aceste medicamente și alcoolul, în supradoză, nu rezolvă problemele, nu oferă răspunsuri, ci doar te fac să uiți întrebarea.”
Exisstă și pacienții care ajung la camera de gardă pentru că sunt intoxicați cu produse destinate uzului veterinar cu care își dau pe piele. Substanțele de uz veterinar se aplică doar animalelor, în concentrațiile indicate, și respectând protocolul. Au o etichetă cu un desen care ne arată că produsul respectiv e toxic pentru om, avertizează medicii.
În cazul copiilor care au murit după ce au fost spălați pe cap cu un deparazitant pentru animale au fost folosite concentrații ridicate de astfel de substanțe. Pielea capului este intens vascularizată și permite absorbția foarte rapidă a acestor substanțe, mai ales că discutăm de copii, care au greutate corporală mică.
Detartrantul în special este foarte periculos, produce arsuri comparabile cu cele pe care le provoca odinioară soda caustică. Această substanță făcea ravagii, pur și simplu „găurea” esofagul, dar acum este mai puțin folosită.
Clorul este cel mai puțin toxic dintre toate aceste produse de uz casnic, iar copiii NU trebuie să aibă acces sub chiuvetă, dacă acolo le depozităm.
„În plus, nu trebuie să combinăm aceste produse de uz casnic. Multe dintre pacientele pe care le-am avut în urma accidentelor de acest tip au combinat în cadă, spre exemplu, clorul cu detartrantul sau cu alte substanțe de curățenie.
În urma reacției chimice, s-au degajat anumiți vapori toxici care au fost aspirați și au creat o arsură la nivelul căilor aeriene superioare și pacientele respective au ajuns la spital cu tulburări de respirație și au fost internate câteva zile pentru a putea să înlăturăm această inflamație a căilor aeriene. Regula este o substanță de curățenie nu se amestecă cu alta”, a mai spus medicul Radu Țincu.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…