Din cuprinsul articolului
Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos. Stratenia este cea mai importantă sărbătoare din luna februarie și este celebrată pe 2 februarie
Întâmpinarea Domnului: Cea mai mare sărbătoare din luna. Alimentul pe care este cu desăvârşire interzis să-l consumi azi
Sărbătoarea celebrată chiar la începutul lunii februarie și se dă dezlegare la pește și marchează simbolic momentul închinării Pruncului Sfânt în fața Lui Dumnezeu.
Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie.
Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit (dedicat) lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.
În Templu sunt întâmpinați dreptul Simeon și prorocita Ana. Potrivit tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraica în greacă.
În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu”, a înlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit ca nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).
Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.
Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas și în tradiția populară ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.
În credința populară ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului potrivit crestinortodox.ro.
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului mai poartă denumirea populară de Ziua Ursului. Acest animal este un simbol al Întâmpinării Domnului, deoarece se spune că, în această zi, ursul iese din bârlog pentru prima oară după perioada iernii și, în funcție umbra lui, se pot face previziuni referitoare la vremea de peste an.
Concret, dacă afară este soare, iar ursul reușește să își vadă umbra, atunci se va întoarce în bârlog, iar iarna va mai dura aproximativ şase săptămâni. Însă, dacă vremea este închisă și ursul nu reuşeşte să îşi vadă umbra, e semn că primăvara este aproape.
Pentru că ursul este în centrul atenţiei în această zi de mare sărbătoare, el trebuie onorat. Există o superstiție potrivit căreia cei care vor consuma miere de albine pe data de 2 februarie vor atrage energiile negative. Şi asta întrucât consumul de miere, alimentul de bază al ursului, este considerat la adresa muncii acestui animal.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…