Categories: Glosar medical

Insulina: rolul vital pe care îl joacă în organism

Suplimentul de insulină – o versiune fabricată a hormonului produs în mod natural de celulele pancreasului pentru a regla nivelul de glucoză (zahăr) din sânge – este utilizat pentru a controla glicemia în cazul diabetului de tip 1 (diabet zaharat).

Este, de asemenea, un tratament pentru diabetul gestațional, o formă temporară de diabet care se poate dezvolta în timpul sarcinii.

De asemenea, insulina poate fi necesară pentru a ajuta la gestionarea diabetului de tip 2 atunci când modificările stilului de viață și medicamentele pe cale orală nu sunt suficiente pentru a menține stabil nivelul de zahăr din sânge.

Potrivit Asociației Americane de Diabet (ADA), există peste 20 de tipuri de insulină comercializate în Statele Unite. Pentru furnizorii de asistență medicală, acest lucru înseamnă că există o mulțime de opțiuni pentru adaptarea tratamentului la nevoile specifice ale pacienților.

Dacă vi se prescrie insulină pentru tratarea diabetului, vă poate ajuta să înțelegeți rolul important pe care hormonul îl joacă în sănătatea dumneavoastră, precum și câteva diferențe de bază între tipurile de insulină.

Importanța insulinei

Insulina este produsă de anumite celule din pancreas, numite celule beta. Sarcina sa este de a ajuta organismul să utilizeze sau să stocheze glucoza care provine din carbohidrații din alimentație. Glucoza este necesară pentru fiecare funcție corporală; ea circulă în fluxul sanguin și este absorbită de celule pentru energie.

Atunci când organismul nu produce suficientă insulină (ca în cazul diabetului de tip 1) sau când devine rezistent la utilizarea adecvată a insulinei (așa cum se întâmplă în cazul diabetului gestațional și al diabetului de tip 2), celulele nu mai pot accesa energia de care au nevoie, iar glucoza se acumulează în sânge.

Acest lucru poate duce la o serie de consecințe grave și chiar amenințătoare de viață.

Pancreasul produce insulină în două moduri diferite:

  • Insulina bazală (numită uneori insulină de fond) reglează nivelul de glucoză între mese și este eliberată 24 de ore pe zi, indiferent dacă o persoană mănâncă sau nu.
  • Insulina în bolus este eliberată de pancreas pentru a gestiona creșterea glicemiei care urmează imediat după consumul de alimente.

Ce rol are insulina in organism?

Rolul insulinei in organism este de a facilita glucoza sa ajunga la celule. Acestea din urma se folosesc de glucoza pentru a obtine energie. Astfel, exista doua modalitati prin care actioneaza insulina. Unul dintre ele se refera la faptul ca stimuleaza si faciliteaza absorbtia glucozei si modul in care sunt sintetizate lipidele.

Al doilea mod se refera la inhibarea descompunerii lipidelor, glicogenului si proteinelor – acest fapt regleaza viteza prin care glucoza este produsa la nivelul ficatului, pentru a fi la egalitate cu viteza in care celulele o utilizeaza.

Insulina are si alte roluri, printre care se afla urmatoarele:

  • Contribuie la absorbtia aminoacizilor si potasiului in celulele unde insulina este indispensabila si de ajutor in refacerea tesutului muscular prin faptul ca transporta aminoacizii, in vederea repararii leziunilor musculare;
  • Sprijina modificarea modului in care activeaza enzimele si modul in care ele reactioneaza in corp;
  • Este utila in sinteza lipidelor datorita faptului ca absoarbe celulele adipoase si le transforma in trigliceride;
  • Ajuta la descompunerea proteinelor si lipidelor, pe fondul schimbarilor care se petrec in celulele adipoase;
  • Influenteaza prin stimulare procesul de a invata si de a memora.

Tipuri de insulina

Insulina de sinteza este cea care nu se produce in mod natural in organism, ci este sintetica. Exista mai multe forme prin care se poate administra, in functie de necesitatile fiecarui pacient care a fost diagnosticat cu diabet de tipul 1. De asemenea si dozele variaza tot in functie de caracteristicile pe care le are fiecare pacient in parte.

Acest tip de insulina, de sinteza, se poate clasifica dupa intervalul de timp in care actioneaza sau dupa modul de administrare:

In functie de actiune

Insulina de sinteza se clasifica in cinci categorii principale, in functie de intervalul de timp in care actioneaza, astfel:

  • Tipul de insulina ce actioneaza rapid – durata sa este cuprinsa intre doua si douazeci de minute, cu actiune majora la trei ore, dupa care la cinci ore distanta incepe sa se reduca;
  • Insulina cu interval scurt de actiune – efectul sau are loc dupa treizeci de minute din momentul in care a fost administrata, actiunea de varf are loc in intervalul doua si cinci ore, iar dupa sase sau opt ore incepe sa se reduca;
  • Genul de insulina cu actiune de tip intermediar – efectul survine dupa 60 – 90 de minute dupa ce a avut loc administrarea, actiunea de varf are loc in intervalul patru si zece ore, iar ulterior se reduce dupa 16 – 24 de ore;
  • Insulina a carei actiune este cu efect indelungat – actiunea se mentine la acelasi nivel intr-o perioada de 24 de ore din momentul in care a avut loc administrarea;
  • Tipul mixt de insulina – acest fel prezinta caracteristici atat de la insulina cu efect rapid, cat si de la cea scurta, iar efectul pe care il are este intermediar.

In functie de modul de administrare

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit acestui criteriu, insulina se imparte in doua:

  • Tipul de insulina injectabila. De regula, zonele pentru injectare sunt reprezentate de una dintre urmatoarele parti ale corpului: fesele, coapsele, bratul sau umarul, abdomenul.
  • Insulina care este non-injectabila.

Insulina injectabila se poate administra de catre o alta persoana, dar, de regula, pacientul si-o administreaza singur. Administrarea pe cont propriu se poate face cu ajutorul unei seringi sau al unui instrument ce seamana cu un stilou prevazut cu un ac de mici dimensiuni. Se mai poate injecta si prin intermediul unei pompe de insulina, ce actioneaza subcutanat, sau insulina cu efect de „jet”, ce se aplica pe piele.

Insulina non-injectabila consta in tratament medicamentos, fiind o alternativa pentru persoanele care au fobie de ace sau care nu doresc sa incerce metodele injectabile. Modul de administrare, cantitatile si frecventa sunt stabilite de catre medicul specialist impreuna cu pacientul, in functie de particularitatile afectiunii acestuia si optiunile cu care se simte mai confortabil.

Recent Posts

Cât e pulsul normal în repaus funcție de vârstă

Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…

12 minute ago

Testul simplu care poate detecta demența incipientă în doar 5 minute

Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…

42 de minute ago

Poți suferi un AVC dacă faci această greșeală când te speli pe cap, atenționează un medic

Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…

o oră ago

Tehnici simple de respirație pentru calmarea minții. Cum să le integrezi în rutina zilnică

Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…

2 ore ago

Ce sunt visele lucide și care sunt cele mai bune tehnici pentru a-ți controla visele

Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…

2 ore ago

Află cum afectează hipertensiunea arterială sănătatea oculară și a creierului

Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…

3 ore ago

Citeste si: