Din cuprinsul articolului
Suplimentul de insulină – o versiune fabricată a hormonului produs în mod natural de celulele pancreasului pentru a regla nivelul de glucoză (zahăr) din sânge – este utilizat pentru a controla glicemia în cazul diabetului de tip 1 (diabet zaharat).
Este, de asemenea, un tratament pentru diabetul gestațional, o formă temporară de diabet care se poate dezvolta în timpul sarcinii.
De asemenea, insulina poate fi necesară pentru a ajuta la gestionarea diabetului de tip 2 atunci când modificările stilului de viață și medicamentele pe cale orală nu sunt suficiente pentru a menține stabil nivelul de zahăr din sânge.
Potrivit Asociației Americane de Diabet (ADA), există peste 20 de tipuri de insulină comercializate în Statele Unite. Pentru furnizorii de asistență medicală, acest lucru înseamnă că există o mulțime de opțiuni pentru adaptarea tratamentului la nevoile specifice ale pacienților.
Dacă vi se prescrie insulină pentru tratarea diabetului, vă poate ajuta să înțelegeți rolul important pe care hormonul îl joacă în sănătatea dumneavoastră, precum și câteva diferențe de bază între tipurile de insulină.
Insulina este produsă de anumite celule din pancreas, numite celule beta. Sarcina sa este de a ajuta organismul să utilizeze sau să stocheze glucoza care provine din carbohidrații din alimentație. Glucoza este necesară pentru fiecare funcție corporală; ea circulă în fluxul sanguin și este absorbită de celule pentru energie.
Atunci când organismul nu produce suficientă insulină (ca în cazul diabetului de tip 1) sau când devine rezistent la utilizarea adecvată a insulinei (așa cum se întâmplă în cazul diabetului gestațional și al diabetului de tip 2), celulele nu mai pot accesa energia de care au nevoie, iar glucoza se acumulează în sânge.
Acest lucru poate duce la o serie de consecințe grave și chiar amenințătoare de viață.
Pancreasul produce insulină în două moduri diferite:
Rolul insulinei in organism este de a facilita glucoza sa ajunga la celule. Acestea din urma se folosesc de glucoza pentru a obtine energie. Astfel, exista doua modalitati prin care actioneaza insulina. Unul dintre ele se refera la faptul ca stimuleaza si faciliteaza absorbtia glucozei si modul in care sunt sintetizate lipidele.
Al doilea mod se refera la inhibarea descompunerii lipidelor, glicogenului si proteinelor – acest fapt regleaza viteza prin care glucoza este produsa la nivelul ficatului, pentru a fi la egalitate cu viteza in care celulele o utilizeaza.
Insulina are si alte roluri, printre care se afla urmatoarele:
Insulina de sinteza este cea care nu se produce in mod natural in organism, ci este sintetica. Exista mai multe forme prin care se poate administra, in functie de necesitatile fiecarui pacient care a fost diagnosticat cu diabet de tipul 1. De asemenea si dozele variaza tot in functie de caracteristicile pe care le are fiecare pacient in parte.
Acest tip de insulina, de sinteza, se poate clasifica dupa intervalul de timp in care actioneaza sau dupa modul de administrare:
Insulina de sinteza se clasifica in cinci categorii principale, in functie de intervalul de timp in care actioneaza, astfel:
Potrivit acestui criteriu, insulina se imparte in doua:
Insulina injectabila se poate administra de catre o alta persoana, dar, de regula, pacientul si-o administreaza singur. Administrarea pe cont propriu se poate face cu ajutorul unei seringi sau al unui instrument ce seamana cu un stilou prevazut cu un ac de mici dimensiuni. Se mai poate injecta si prin intermediul unei pompe de insulina, ce actioneaza subcutanat, sau insulina cu efect de „jet”, ce se aplica pe piele.
Insulina non-injectabila consta in tratament medicamentos, fiind o alternativa pentru persoanele care au fobie de ace sau care nu doresc sa incerce metodele injectabile. Modul de administrare, cantitatile si frecventa sunt stabilite de catre medicul specialist impreuna cu pacientul, in functie de particularitatile afectiunii acestuia si optiunile cu care se simte mai confortabil.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…