Sari la conținut

Insuficiență renală acută

pietre la rinichi
Sursă foto: Getty Images
febra si frisoanele apar ca manifestari clinice ale litiazei renale

Insuficiența renală acută este cauzată de afectarea rinichilor, care poate apărea ca urmare a pierderii de sânge, a toxinelor sau a leziunilor fizice ale rinichilor. Insuficiența renală acută apare rapid, provocând simptome generalizate, cum ar fi greața și confuzia. Este o afecțiune gravă, dar poate fi tratată. Cu un tratament adecvat, majoritatea oamenilor pot supraviețui unui episod fără consecințe pe termen lung.

Simptomele insuficienței renale acute

Rinichiul monitorizează cantitatea de lichid, electroliți și deșeuri din organism și trimite materialele în exces pentru a fi eliminate prin urină. Simptomele insuficienței renale acute apar pentru că aceste substanțe se acumulează în organism atunci când rinichiul nu funcționează așa cum ar trebui.

Nivelurile normale de lichide și electroliți sunt necesare pentru ca întregul organism să funcționeze în mod optim. Materialele reziduale sunt toxice pentru majoritatea celulelor și țesuturilor din organism, ceea ce duce la simptome de amploare.

Simptomele insuficienței renale acute se dezvoltă rapid, în decurs de câteva ore sau zile. Cele mai frecvente simptome de sunt:

  • Lipsa de energie și oboseală: Acesta este rezultatul unei disfuncții timpurii a organelor din corpul dumneavoastră, care nu au concentrația potrivită de electroliți pentru a funcționa așa cum ar trebui.
  • Pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături: Această senzație apare deoarece sistemul dumneavoastră digestiv – care are nevoie de enzime digestive, mușchi și nervi sănătoși pentru a funcționa corect – poate încetini și nu poate fi capabil să mențină o activitate normală dacă rinichiul nu reglează corect substanțele din corpul dumneavoastră.
  • Slăbiciune musculară generalizată: Mușchii dumneavoastră au nevoie de electroliți pentru a putea funcționa. Atunci când aveți insuficiență renală, acest lucru face ca funcția musculară să aibă de suferit.
  • Bătăi rapide, lente sau neregulate ale inimii: Bătăile inimii sunt controlate de mușchii cardiaci (inima) care depind de o serie de electroliți importanți pentru a funcționa corect. Organismul dumneavoastră încearcă să păstreze funcția cardiacă cât mai mult timp posibil. Dacă organismul dumneavoastră nu poate compensa efectele insuficienței renale acute, funcția cardiacă poate avea de suferit, producând ritmuri cardiace neregulate. Acest lucru poate duce, în cele din urmă, la o lipsă de aprovizionare adecvată cu sânge în tot corpul.
  • Confuzie: Un simptom grav al insuficienței renale acute, confuzia înseamnă că creierul dumneavoastră nu primește o alimentare adecvată cu sânge. Dacă vă confruntați cu confuzie ca urmare a insuficienței renale acute, ați putea progresa rapid spre o pierdere a cunoștinței sau comă.
  • Pierderea cunoștinței sau comă: Acest simptom înseamnă că creierul nu are o alimentare adecvată cu sânge și poate duce la leziuni permanente dacă nu primiți asistență medicală urgentă.

Cauze

Rinichii sunt afectați de mulți factori, cum ar fi tensiunea arterială, medicamentele, starea generală de sănătate, dieta și cantitatea de apă pe care o bea o persoană. Există o serie de moduri diferite în care poate apărea insuficiența renală acută. Orice lucru care deteriorează rapid rinichii va diminua cantitatea de muncă pe care aceștia sunt capabili să o facă.

Există trei categorii principale de cauze ale insuficienței renale acute:

Prerenal

Aceasta descrie cauzele de insuficiență renală care încep înainte ca sângele să ajungă la rinichi. Tensiunea arterială scăzută, de exemplu, va apărea dacă inima nu funcționează eficient sau dacă vă deshidratați grav.

În acest caz, rinichii în sine nu sunt principala problemă, dar sunt afectați de aportul scăzut de sânge. Acest lucru face ca rinichii să își facă cu greu treaba de filtrare a sângelui.

Intrinsecă

Aceasta descrie cauzele de insuficiență renală în care rinichii înșiși sunt afectați. Toxinele, inclusiv substanțele chimice, drogurile ilegale și chiar unele medicamente prescrise, trebuie să treacă prin rinichi și îi pot afecta.

Printre exemplele de medicamente care pot provoca insuficiență renală acută se numără substanțele de contrast pentru testele imagistice. Aceste tipuri de medicamente nu provoacă insuficiență renală acută tuturor celor care le iau, altfel nimeni nu le-ar folosi niciodată. Dar ele pot provoca insuficiență renală acută la unele persoane și poate fi greu de prezis dacă veți avea această reacție.

remedii pietre la rinichi
Sursă foto: Pixabay

Alte situații care pot provoca insuficiență renală acută în categoria intrinsecă includ lipsa de oxigen în sânge, infecția renală, inflamația rinichilor și bolile renale. O piatră foarte mare la rinichi poate provoca, de asemenea, leziuni intrinseci ale rinichiului.

Postrenal

Această categorie descrie cauzele insuficienței renale care își au rădăcinile în tractul urinar, care este locul unde curge urina după ce a fost procesată de rinichi. Aceste cauze includ probleme care implică ureterele (tuburile care transportă urina către vezica urinară), vezica urinară sau uretra (tubul care transportă urina din vezica urinară în afara corpului).

O piatră mare la rinichi sau o tumoare, de exemplu, poate fi localizată în vezica urinară sau în uretră. Dacă este suficient de mare pentru ca urina să nu poată trece prin ea, urina poate începe să se refuleze – până la urmă în rinichi. Această presiune și refluxul de urină pot provoca hidronureteronefroză (dilatarea ureterelor și/sau a rinichilor) și leziuni acute ale rinichiului.

Diagnosticul insuficientei renale acute

Diagnosticul clinic al insuficientei renale acute si cronice este completat de catre:

  • Analize de laborator: teste urinare (albumina, creatinina urinara) pentru diferentierea insuficientei de cauza prerenala, renala si postrenala; analize de sange pentru monitorizarea functiei renale – uree, creatinina, rata de filtrare glomerulara, ionograma;
  • Investigatii imagistice: ecografie renala, computer tomograf CT scan si rezonanta magnetica nucleara;
  • Biopsia renala indicata in prezenta proteinuriei, sindromului nefrotic sau azotemiei de cauza neprecizata.

Tratamentul in insuficienta renala

Obiectivele tratamentului in insuficienta renala sunt reprezentate de catre:

  • Prevenirea si inlaturarea cauzelor de aparitie ale insuficientei renale;
  • Restabilirea si imbunatatirea functiei renale;
  • Reechilibrarea acido-bazica si hidro-electrolitica;
  • Prevenirea si combaterea complicatiilor infectioase la nivelul rinichilor se face prin indepartarea cateterelor urinare si depistarea si tratarea focarelor septice iar cele hemoragice cu administrare de masa eritrocitara sau crioprecipitat.

Dializa peritoneala si hemodializa suplinesc functia renala cu ajutorul unui aparat de dializa care contine membrane semipermeabile artificiale prin care indeparteaza reziduurile toxice rezultate in urma proceselor metabolice fiziologice. Pacientii cu boala cronica de rinichi si insuficiența renală in stadiu 5 de evolutie care prezinta complicatii multiple ale bolii sunt eligibili pentru substituirea functiei renale prin intermediul transplantului renal.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel