Din cuprinsul articolului
Canicula nu afectează doar oamenii, ci ridică tensiunea în reţea. Dincolo de consumul mare de energie electrică, căldura scoate la iveală o problemă care ne poate costa scump: avem instalaţii electrice depăşite, iar nouă spitale din Capitală se confruntă cu această problemă.
dintr-un total de 56 de spitale, 9 au instalații electrice care nu au fost verificate de zeci de ani, potrivit Context.ro .
În majoritatea cazurilor, spitalele nu raportează eventualele probleme ale instalațiilor electrice de la ATI și apelează la improvizații. În Capitală, spitalele Colentina și Marius Nasta au fost singurele care au recunoscut că au probleme la sistemul de electricitate.
Instalațiile vechi de curent, suprasolicitate de zeci de ani, pot produce tragedii în Spitale
Din totalul de 56 de spitale din București, 40 nu au specificat dacă au realizat proceduri de reabilitare, 9 au instalații electrice reabilitate parțial, 6 au sisteme electrice reabilitate complet, iar un spital nu a desfășurat proceduri de modernizare.
Lista spitalelor cu infrastructură veche a sistemelor electrice este:
- Spitalul de Obstetrică-ginecologie Dr. Maria Burghele din Buftea, unde instalațiile electrice de la ATI nu au mai fost modernizate din 1974, din anul când a început construcția unității sanitare.
Institutul Clinic Fundeni din București, unde instalația electrică a fost realizată în 1957, iar de atunci nu se știe dacă au mai avut loc reabilitări. - Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, unde instalațiile electrice au fost realizate în 1973, iar de atunci nu au mai avut loc reabilitări.
- Institutul De Fonoaudiologie Și Chirurgie Funcțională ORL Prof. Dr. Dorin Hociota, unde sistemul electric a fost realizat în 1973, iar de atunci nu a mai fost modernizat.
- Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, unde instalațiile electrice au fost realizate în 1977, iar de atunci nu au mai fost aduse modificări.
- Institutul Oncologic Prof. Dr. Alex. Trestioreanu, unde sistemul electric a fost realizat în 1989 și nu a mai fost reabilitat.
- Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare V. Voiculescu din București,unde instalațiile electrice au fost realizate în anul 1922 și continuate în 2011.
- Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu din București, unde anul de realizare al instalației electrice a fost 1937, același cu anul de construcție. În 2016 spitalul a realizat o reabilitare parțială la sistemul electric.
- Institutul De Urgență Pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, unde instalațiile electrice au fost realizate între 1968-1972 și 2010.
- Spitalul Colentina are instalații electrice construite în perioada 1930-1940 și 1970, când se realizau pavilioanele clădirii. De atunci, acestea nu au fost refăcute integral niciodată.