Din cuprinsul articolului
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, s-au confirmat 2.805 de cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi trei decese.
Conform INSP, au murit doi copii din judeţul Braşov în vârstă de şapte luni, neeligibili la vaccinarea cu ROR, şi un adult de 35 de ani din Bucureşti, nevaccinat antirujeolic, având comorbidităţi (mielom multiplu).
Faţă de raportarea anterioară din 27 decembrie, nu s-a mai înregistrat niciun deces. Primul deces cauzat de rujeolă de la declararea actualei epidemii s-a înregistrat pe 5 decembrie 2023 la un copil.
Dacă până la data de 27 decembrie (1 ianuarie – 27 decembrie 2023) fuseseră notificate 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, la ultima raportare, de miercuri, numărul a crescut, ajungându-se la un total de 2.805 de cazuri (perioada de referinţă 1 ianuarie – 31 decembrie 2023) confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în Capitală.
Cele mai multe cazuri, potrivit sursei citate de Agerpres, se înregistrează în judeţele Mureş – 761, Braşov – 657, Cluj – 201, Giurgiu – 173, Ilfov – 124 şi în Bucureşti – 378.
Principalele simptome ale bolii
Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este una dintre bolile copilăriei. Aceasta este cauzată de infectarea cu un virus și poate fi fatală pentru copiii foarte mici. Imunizarea prin vaccinare a scăzut rată mortalității din cauza rujeolei. Nu există un tratament antiviral care să vindece pojarul, boala trecând de la sine.
- Febră mare
- Tuse
- Rinoree
- Erupţie cutanată
- Inflamaţie la nivelul ochilor (conjunctivită)
- Tuse seacă
- Mărirea ganglionilor limfatici
- Lipsa apetitului
- Apatie
- Diaree
- Dureri musculare.