Sari la conținut

INSP: 816 cazuri de rujeolă înregistrate în luna noiembrie

rujeola
Sursa foto: freepik.com

În luna noiembrie 2024, România a înregistrat 816 cazuri de rujeolă, conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). De la începutul anului 2023 până la sfârșitul lunii noiembrie, numărul total al cazurilor de rujeolă a ajuns la 26.231, iar 21 de persoane au decedat din cauza acestei boli.

Rujeola este o boală infecțioasă severă, care poate duce la complicații grave. Aproape o pătrime dintre persoanele infectate necesită spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de cazuri, boala poate fi fatală.

INSP subliniază importanța vaccinării ca metodă principală de protecție, având în vedere că vaccinul împotriva rujeolei previne această boală.

De asemenea, institutul informează că în România, 9 din 10 părinți aleg să își vaccineze copiii, un procent care contribuie la protejarea colectivității împotriva epidemiei de rujeolă.

Ministerul Sănătății: rujeola s-a rezolvat prin îmbolnăvirea populației

Epidemia de rujeolă cu care România s-a confruntat în ultima perioadă „s-a rezolvat”, dar nu prin vaccinare, ci prin îmbolnăvirea persoanelor care nu au fost imunizate şi care au fost receptive la boală, a afirmat marți seară ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„La vaccinurile copilăriei nu s-au schimbat semnificativ cifrele, dar nici nu ne aflăm, în momentul de faţă, pe un trend descendent”, a spus Rafila,  potrivit News.ro.

„Rujeola s-a rezolvat, dar acest lucru nu s-a rezolvat prin vaccinare, ci prin îmbolnăvirea populaţiei receptive care nu era vaccinată şi acum a scăzut foarte mult incidenţa rujeolei”, a explicat el.

Ministrul Sănătății a subliniat că este nevoie de măsuri pe termen mediu pentru recâştigarea încrederii părinţilor în vaccinurile tradiţionale.

„Pe termen mediu trebuie să restabilim încrederea în vaccinare, iar aceste vaccinuri tradiţionale să fie în atenţia părinţilor, ca să îşi protejeze copiii şi, de foarte multe ori, chiar pe ei sau alte rude vârstnice care sunt la risc în cazul în care interacţionează cu un copil nevaccinat”, a precizat oficialul guvernamental.

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel