Sari la conținut

INSP: 22 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, înregistrate în România

Sursă foto: Getty Images
Infecția cu virusul West-Nile

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), 22 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost raportate până în prezent, fiind înregistrat şi un deces.

Potrivit celui mai recent raport publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (3 iunie 2024) până în 22 august s-au înregistrat 22 de cazuri, dintre care 20 de cazuri confirmate şi 2 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri, o persoană a decedat.

Majoritatea pacienţilor sunt bărbaţi

Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă: 20-29 de ani (un caz), 40-49 de ani (două), 50-59 de ani (trei), 60-69 de ani (şapte), 70-79 de ani (şase), peste 80 de ani (trei). Dintre pacienţi, 19 sunt bărbaţi şi trei femei, potrivit sursei citate de News.ro.

Distribuţia pe judeţe a cazurilor (în funcţie de unitatea teritorială de expunere) este: municipiul Bucureşti (4), judeţul Bistriţa-Năsăud (2), Botoşani (1), Cluj (1), Dâmboviţa (1), Giurgiu (2), Ilfov (2), Mureş (2), Prahova (1), Satu Mare (2), Suceava (4).

Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut expunerea in Italia (Milano) şi a fost raportat de DSP Dâmboviţa (debut în S 27).

Virusul West Nile
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Recomandările specialiştilor

INSP face recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

  • Evitaţi expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • Utilizaţi substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;
  • Utilizaţi substanţe insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei;
  • Împiedicaţi pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre);
  • Asiguraţi desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtaţi recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

Conform OMS, în 80% din cazurile de infectie cu West Nile la om, nu apar simptome. Doar 20% dintre persoanele infectate dezvolta febra West Nile in forma moderata sau severa.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel