Sari la conținut

INSP: 21 de cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. Simptomele bolii care a ucis deja trei români

tantari
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un număr de 21 cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 24 august, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit INSP, au fost înregistrate trei decese în urma infecţiei cu virusul West Nile – în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi încă unul „probabil” în Dolj.

În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: municipiul Bucureşti (5) şi judeţele: Dolj (2), Galaţi (3), Ilfov (3), Iaşi (2), Olt (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1), şi Tulcea (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Tulcea.

Recomandările INSP pentru populaţie

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

* să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);

* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Conform OMS, in 80% din cazurile de infectie cu West Nile la om, nu apar simptome. Doar 20% dintre persoanele infectate dezvolta febra West Nile in forma moderata sau severa.

Potrivit CDC, aprox. 1 din 150 de persoane infectate dezvolta o boala grava care afecteaza sistemul nervos central: encefalita (inflamatia creierului) sau meningita.

Simptomele bolii

  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Dureri articulare
  • Varsaturi
  • Diaree
  • Eruptii cutanate

Dr. Tudor Ciuhodaru: 90% dintre cei infectați cu West Nile nu prezintă simptome

Medicul ieşean atrage atenţia că 90% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome. Potrivit acestuia, manifestările boli pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.

„1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel