Insomnia. Dacă nu dormi bine o noaptea sau două nu este nicio problemă, se poate întâmpla oricui.
Însă atunci când începi să aduni multe nopți albe într-o lună poate să fie vorba despre o situație patologică cu posibile efecte grave asupra stării de sănătate a individului. Așa că mergi la medic pentru diagnostic și tratament.
Insomnia se poate clasifica în funcție de natura întreruperilor somnului și de durata ei. Specialiștii susțin că natura întreruperii somnului oferă indicii importante cu privire la etiologia insomniei și este cel mai important element în alegerea tratamentului adecvat.
Dar și durata de când există simptomele este un indiciu important în stabilirea naturii tratamentului adecvat.
În literatura de specialitate, insomnia care durează una sau mai multe nopți este numită insomnie tranzitorie și este de regulă, rezultată în urma unui episod stresant, sau al unei schimbări în programul de somn al unui individ. Dar de vină poate să fie, de exemplu și schimbarea fusului orar.
Astfel, insomnia pe termen scurt durează de la câteva zile până la trei săptămâni, dar insomnia cronica durează luni de zile sau chiar ani și se manifestă sub forma unor episoade recurente de insomnie.
Insomnia de scurtă durată, tranzitorie, cea care durează câteva zile nu face rău organismului și se întâlnește la mulți oameni. Soluția ei este mai buna organizare și conviețuire cu stresul, cu situațiile care aduc emoții negative. Dar insomnia cronică, cea persistă poate să aibă efecte nocive grave.
Persoanele care au insomnie au unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
Tipuri de insomnie:
Există și alte tipuri de insomnii. Dar trebuie să reții, că atunci când insomnia nu te lasă să te odihnești și observi că îți afectează activitățile obișnuite de peste zi, iar durata ei este mai mare de două săptămâni, mergi la medic pentru diagnostic și tratament adecvat.
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…