Sari la conținut

Insolația: ce este și cum o putem trata? Reguli simple pentru prevenirea insolatiei

Hidratare pe canicula
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
canicula
Insolatia este rezultatul expunerii prelungite sau necontrolate la soare asupra corpului insuficient protejat sau neprotejat, insolatia produce o congestie a vaselor creierului, ce poate determina edem cerebral (hipertensiune intracraniana) sau hemoragii cerebrale, potrivit Medical News Today.

Considerata urgenta medicala – insolatia este o stare care poate pune viata in pericol si care apare daca organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura.

Persoana ce sufera de insolatie, poate manifesta dureri de cap, incoerenta in vorbire, stari de lesin, halucinatii, convulsii si chiar coma in cazurile foarte grave.

Simptome

Insolatia este precedata de epuizarea cauzata de caldura, prezentand simptome precum cefalee, greata, ameteli, varsaturi, oboseala, slabiciune, dureri si crampe musculare si chiar o culoare inchisa a urinei ce indica deshidratare. Corpul depaseste temperatura de 37°C.

Daca epuizarea termica se transforma in insolatie, simptomele devin serioase si severe. Corpul se supraincalzeste si atinge temperatura de 40°C sau chiar si mai mult.

Simptome ca starea de ameteala, confuzie, greata, varsaturi, transpiratie abundenta, dureri de cap se numara printre cele care caracterizeaza insolatia.

Tratamentul pentru insolație

Tratamentul clasic pentru arsurile solare include medicamente antiinflamatoare, care să calmeze inflamația și durerile asociate acesteia. Există antiinflamatoare și sub formă de cremă sau gel, care pot fi aplicate pe zonele afectate pentru ameliorarea durerilor.

Compresele reci aplicate direct pe zonele cu probleme sunt eficiente în tratarea arsurilor solare. Cremele și gelurile din comerț, pe baza de aloe și mentol, sunt și ele eficiente în tratarea arsurilor solare. Hidratarea are, de asemenea, un rol esențial în procesul de vindecare a arsurilor solare.

Reguli simple pentru prevenirea insolatiei

  • acoperirea capului (palarie, sapca, echipament de protectie) atunci cand lucram in soare;
  • alternarea expunerii la soare cu odihna la umbra (10 minute la umbra pentru fiecare ora de expunere la soare);
  • consumul a 3,5 litri de lichide pe zi; sunt interzise bauturile alcoolice intrucat favorizeaza insolatia;
  • reducerea consumul de cafea (duce la deshidratare);
  • purtarea de haine usoare din fibre naturale in culori deschise (care concentreaza radiatiile solare);
  • utilizarea de creme cu protectie solara mare la fiecare 1,5 ore pe zonele expuse;

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel