Inseminarea intrauterina (IUI) este o procedura care se realizeaza prin introducerea direct in uter a spermei spalate si preparate in laborator. Procedura se face complet fara dureri, cu un cateter subtire pe care pacienta nu-l percepe aproape deloc, ne informeaza medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV doctor Erna Stoian.
Această metodă este folosită atunci când sunt îndeplinite următoarele criterii:
Cui i se adreseaza inseminarea intrauterina ?
Printre cele mai frecvente conditii asociate se numara diabetul, scleroza multipla, leziuni ale maduvei spinarii si ejacularea retrograda
Cand se efectueaza procedura?
De obicei, programarea pentru o singura IUI se face la aproximativ 36 de ore dupa injectia cu hCG.
Daca se alege IUI in 2 timpi – 2 IUI in acelasi ciclu, acestea sunt spatiate de obicei la cel putin 12 ore distanta, intre 24 si 48 de ore dupa injectia cu hCG.
Complicatii
Rata de complicatii in cazul inseminarii este minima. Exista un risc mic de infectie, pot aparea sangerari minime dupa procedura ce dureaza 1-2 zile, iar in cazul in care se foloseste si tratament de stimulare pot aparea sarcini multiple.
Rata de succes
Inseminarea intrauterina (IUI) se poate repeta de 3-6 ori, in functie de varsta femeii si de valorile spermogramei. Daca este precedata de stimulare ovariana, care determina poliovulatie rata de succes creste.
Rata de succes a unei imseminari intrauterine asociate cu stimulare ovariana este aproximativ 10-15%, in timp ce sarcina apare doar la 1-2% la inseminarea pe ciclu natural.
Cuplurile care nu obtin sarcina dupa 3 inseminari (pentru femeile cu varsta pana in 30 ani) sau 6 inseminari ( pentru cele cu peste 30 ani) primesc recomandare medicala de fertilizare in vitro (FIV).
Rata de succes poate fi scazuta sau inseminare nereusita atunci cand se face la cupluri ce nu resprecta conditiile minime necesare.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…