Din cuprinsul articolului
Datele oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în prima lună după corecţia Canamed, procent neatins de decenii.
Astfel, de la 1 august, a intrat în vigoare corecţia a preţurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România, fiind afectate de scumpiri peste 6.200 de medicamente după o indexare suplimentară de cel mult 14%.
Concret, în luna august 2023, preţurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022, arată datele INS. Spre comparaţie, în întregul an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – nivel-record pentru ultimii 12 ani. Un nivel de creştere a preţurilor medicamentelor cu de 20% nu a mai fost atins de cel puţin două decenii în România.
Ultimul an în care România a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor medicamentelor a fost 2010, când preţurile au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul anterior (decembrie 2010/decembrie 2009).
Medicamentele ieftine, cele mai afectate de noile scumpiri
La corecţia Canamed din acest an, s-au aplicat prevederile ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1.346/2023, aminteşte 360medical.ro. Actul normativ prevede că, în cadrul procesului de corecţie a preţurilor din Canamed din 2023, “preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.
Indexarea este aplicată şi preţurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referinţă pentru medicamentele respective. Măsura a fost aprobată după ce reprezentanţii producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităţilor măsuri urgente din cauza creşterii preţurilor materiile prime şi materiale necesare în industria farmaceutică.
Preţurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie sunt reglementate în România, ca şi în restul Uniunii Europene, ceea ce reduce variaţiile de costuri. Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.