Din cuprinsul articolului
Cercetătorii de la Institutul Karolinska au dezvoltat o nouă metodă de detectare a melanomului, unul dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, considerat al 17-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, potrivit World Cancer Research.
Estimările oamenilor de știință de la Agenția Internațională pentru Cercetare a cancerului (IARC) preconizează că numărul de cazuri noi de melanom cutanat va crește cu peste 50% pe an, între 2020 și 2040.
Astfel, specialiştii au creat un nou tip de plasture echipat cu micro-ace poate identifica direct în piele un biomarker pentru melanom, potrivit unui studiu publicat recent în revista Advanced Materials. Plasturele este echipat cu micro-ace care pot detecta tirozinaza, o enzimă care este un biomarker important pentru melanom.
Măsurând nivelurile enzimei direct în piele, cercetătorii pot identifica rapid modificările legate de acest cancer agresiv. „Am folosit țesut uman de la persoane sănătoase. Aplicând tirozinaza direct pe piele, am reușit să mimăm cancerul de piele”, explică ultimul autor al studiului, Onur Parlak, profesor asociat la Departamentul de Medicină, de la Karolinska.
Acesta este un progres important pentru îmbunătățirea monitorizării sănătății pielii și poate fi folosit și pentru a depista alți biomarkeri printr-o simplă schimbare de design, notează autorii.
Sursa fotot: Karolinska Institutet
Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele și cancerul cu cea mai rapidă creștere. Potrivit specialiştilor, riscul este mai mare pentru cei care au suferit frecvent arsuri solare, folosesc aparate de bronzat sau au multe aluniţe.
În funcție de aspectul lor, alunițele ar trebui monitorizate la 3-6 luni sau o dată pe an. Vizitele periodice la medic cresc șansele de depistare precoce a unei afecțiuni maligne și de tratare cu șanse mari de vindecare.
Studiul arată că noul plasture ar putea fi o alternativă la metodele actuale de diagnosticare, conducând la detectarea și tratarea mai devreme a melanomului.
Cercetătorii speră că munca lor va contribui la reducerea numărului de proceduri și la îmbunătățirea calității vieții pacienților. „Metoda noastră este mai puțin invazivă și are potențialul de a oferi rezultate mai rapide și mai fiabile în comparație cu biopsiile tradiționale”, spune prof. Parlak, potrivit sursei citate de 360medical.ro.
Scopul cercetătorilor este acum de a continua să dezvolte și să îmbunătățească această tehnică pentru a oferi diagnostice mai precise și mai nedureroase.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…