Iniţiativă inedită pentru reducerea costurilor medicale: Fructe şi legume gratuite pentru bolnavii de diabet

Un măr pe zi nu numai că ţine doctorul departe, dar ar putea, de asemenea, să genereze economii de cel puţin 40 de miliarde de dolari la costurile cu asistenţa medicală doar în Statele Unite.

Este concluzia unui nou studiu realizat de cercetătorii de la universitatea Tufts, care au simulat implementarea unui program naţional de oferire a fructelor şi legumelor gratuite sau la preţ redus pacienţilor cu diabet eligibili.

Astfel, au fost analizate beneficiile clinice şi financiare pe care le-ar aduce o mai mare accesibilitate a fructelor şi legumelor pentru pacienţii diabetici cu insecuritate alimentară şi s-a constatat că acestea ar putea economisi miliarde de dolari în costuri de sănătate.

De asemenea, modelul testat a proiectat reduceri importante în privinţa ratelor naţionale ale bolilor cardiovasculare şi ale costurilor de asistenţă medicală asociate.

Vouchere sau carduri electronice pentru achiziţia de fructe şi legume

Agenţiile de sănătate publică şi organizaţiile non-profit americane experimentează de aproape un deceniu variaţii ale unor astfel de programe care oferă fructe şi legume, iar dovezile privind eficacitatea acestora se confirmă din ce în ce mai rapid.

În mod obişnuit, în Statele Unite un pacient cu o afecţiune legată de alimentaţie poate vizita un furnizor de servicii medicale participant pentru a primi vouchere sau carduri electronice care pot fi folosite pentru fructe şi legume gratuite sau la preţ redus, livrate la domiciliul pacientului sau preluate de la o băcănie, o piaţă agricolă sau o farmacie de produse alimentare din domeniul sănătăţii.

În timp ce prescrierea de fructe şi legume are beneficii definibile pentru sănătate – de exemplu, îmbunătăţirea controlului glicemiei, a greutăţii corporale şi a nivelului tensiunii arteriale – efectele pe termen lung ale acestei strategii promiţătoare, dacă ar fi implementată la nivel naţional, nu au fost investigate până la acest studiu.

„Dintre strategiile care pot îmbunătăţi nutriţia americanilor şi rezultatele în materie de sănătate legate de alimentaţie, continuă să se acumuleze dovezi că prescrierea de fructe şi legume, sunt o opţiune extraordinară”, spune autorul principal Dariush Mozaffarian, cardiolog şi profesor de nutriţie la Şcoala Friedman, care lansează totodată şi nouă iniţiativă interuniversitară, prima de acest gen care se va concentra pe lozinca: Food is Medicine.

Aceste programe inovatoare sunt incitante, deoarece pot nu numai să îmbunătăţească sănătatea şi să reducă cheltuielile cu asistenţa medicală, ci şi să reducă disparităţile, ajungând la acei pacienţi care au cea mai mare nevoie, au subliniat autorii simulării.

Analiza lor a estimat că un program naţional care să prescrie produse pentru persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani cu diabet şi insecuritate alimentară ar putea preveni 296.000 de cazuri de boli cardiovasculare (de exemplu, infarct miocardic şi AVC) şi ar putea câştiga 260.000 de ani de viaţă ajustaţi în funcţie de calitate (ani trăiţi cu o stare de sănătate bună) pe durata de viaţă a actualilor pacienţi.

S-a estimat că, prin aceste câştiguri în materie de sănătate, beneficiile ar permite, de asemenea, economisirea a 39,6 miliarde de dolari în cheltuieli de sănătate şi a 4,8 miliarde de dolari reflectaţi în costuri de productivitate pierdută.

Implementarea programului la nivel naţional ar costa Statele Unite 44,3 miliarde de dolari, incluzând toate cheltuielile pentru depistarea pacienţilor, furnizarea de educaţie alimentară şi nutriţională şi administrarea necesară a proiectului, potrivit news.ro.

Luând în considerare toate costurile, un program naţional care să prescriere produse sănătoase pentru pacienţii cu diabet şi insecuritate alimentară ar fi foarte eficient din punct de vedere al costurilor, valorând 18.000 de dolari pe an de viaţă câştigat, ajustat la calitatea vieţii.

Strategie: Food is Medicine

Potrivit autorilor, rezultatele sugerează că o iniţiativă naţională în acest sens, care să prescrie produse sănătoase ar putea fi benefică pentru toţi americanii, subliniind potenţialul strategiilor „Food is Medicine” de a atenua inegalităţile în materie de sănătate cauzate de insecuritatea alimentară şi nutriţională şi de bolile legate de alimentaţie.

Pentru a înţelege mai bine cum ar putea funcţiona aceste „reţete” care să prescrie produse pentru o populaţie mai mare de pacienţi care primesc tratament pe termen lung, echipa Şcolii Friedman a reunit studii ce au cuprins 20 de iniţiative la scară mai mică şi seturi de date reprezentative la nivel naţional pentru a efectua simularea din cercetarea lor.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: