Categories: Ştiri sănătate

ÎNGRJORĂTOR. De la pandemia din 2009 acoperirea vaccinala antigripala este in scadere in Europa

“Rata acoperirii vaccinale antigripale nu a crescut de la pandemia din 2009, iar acest lucru este ingrijorator. Europa este singura regiune in care acoperirea vaccinala este in scadere in multe dintre tari,” a mentionat Dr. Pasi Penttinen, Coordonator al Programului de Supraveghere pentru Gripa si Virusuri Respiratorii, Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC)

In cadrul celei de-a cincea editii a Forumului National STOP GRIPA – eveniment dedicat preventiei prin vaccinare – experti romani si din strainatate, reprezentanti ai societatii civile si, nu in ultimul rand, reprezentanti ai Directiilor de Sanatate Publica din tara, au formulat inca odata o opinie comuna in ce priveste necesitatea existentei unui cadru legal care sa reglementeze vaccinarea in Romania.

In egala masura, raportandu-se la contextul actual, in care acoperirea vaccinala a scazut alarmant si Romania se confrunta cu o epidemie de rujeola, s-a conturat mai mult ca oricand necesitatea unei discutii realiste si argumentate despre  vaccinare ca act de preventie responsabil, inclusiv vaccinarea antigripala, aflandu-ne la inceputul sezonului gripal 2016-2017.

Statistici europene despre gripa si vaccinare antigripala

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) – agentie de referinta a Uniunii Europene in domeniul protectiei sanitare – a fost reprezentanta la Forumul Stop Gripa de catre Dr. Pasi Penttinen, Coordonatorul Programului de Supraveghere pentru Gripa si Virusuri Respiratorii, care a prezentat statistici relevante la nivel european despre gripa si vaccinare antigripala.

Recomandarile ferme ale Consiliului European din 2009 si ale Grupului Strategic Consultativ de Experti (SAGE) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2012 in ce priveste vaccinarea antigripala vizeaza in continuare urmatoarele categorii: varstnici (+65 de ani), pacienti cu afectiuni cronice, personal medical, copii sub cinci ani si femei insarcinate. Acoperirea vaccinala recomanda pentru gripa este de peste 75%.

 

ECDC monitorizeaza severitatea fiecarui sezon gripal si, cand se impune, transmite alerte autoritatilor din statele membre si comunitatii din domeniul sanatatii publice, informeazand publicul despre masurilor de preventie. Reteaua VENICE (Vaccine European New Integrated Collaboration Effort) a ECDC urmareste si monitorizeaza utilizarea vaccinurilor gripale la nivelul fiecarei tari, in mod specific pentru anumite categorii de populatie.

“In sezonul gripal 2008/2009 si 2012/2013 acoperirea vaccinala la varstnici (+65 de ani) a fost de peste 70% in Olanda, Irlanda de Nord, Scotia si Anglia, in timp ce in unele tari Baltice a fost raportata o acoperire de doar 1%. Sase tari europene nu monitorizeaza vaccinarea antigripala pe grupe de varsta specifice: Grecia, Cipru, Bulgaria, Cehia, Liechtenstein si Belarus. In sezonul gripal 2012/2013 acoperirea vaccinala antigripala in Romania a fost de 53%, in crestere fata de sezonul anterior, in timp ce Polonia, Germania si Italia au raportat o scadere a acoperirii vaccinale,”a precizat Dr. Pasi Penttinen.

Romania statistici oficiale sezonul gripal 2015-2016

Conform datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in sezonul gripal 2015-2016 numarul cazurilor confirmate cu gripa in cadrul supravegherii afectiunilor clinice compatibile cu gripa (ILI)  a fost de 1.064 cu virusuri gripale tip A si 110 cu virusuri gripale tip B. Din cele 4.263 cazuri de afectiuni clinice compatibile cu gripa raportate, un procent de 55,5% s-au internat (2.366 cazuri), iar cele mai multe cazuri care au necesitat internarea au fost persoanele cu varsta de peste 65 de ani.

In cadrul campaniei nationale de vaccinarea antigripala, in sezonul 2015-2016, au fost distribuite de catre Ministerul Sanatatii pentru vaccinarea grupelor populationale aflate la risc 642.810 doze de vaccin gripal. Au fost vaccinate 636.755 persoane, acoperirea vaccinala in populatia generala fiind de 3,2 %.

Sezonul 2015-2016 a fost mai sever decat cel anterior. Proportia cazurilor de gripa si infectiile respiratorii severe (SARI) confirmate cu virus gripal A(H1)pdm09 pentru care a fost mentionata ventilatia a fost mai mare in acest sezon (47%) fata de sezonul precedent (29%). Rata pozitivitatii pentru SARI confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09 a inregistrat valoarea cea mai ridicata la grupa de varsta 50-64 ani (32%). Rata fatalitatii cazurilor de SARI confirmate cu virus gripal a fost mai mare in acest sezon (49,03%) fata de sezonul precedent (13,75%). Numarul de decese confirmate cu virus gripal a fost de 107. Numarul de decese la cazuri confirmate cu virus gripal, provenind atat din sistemul de supraveghere sentinela SARI, cat si din sistemul de supraveghere de rutina a fost de 2,7 ori mai mare in sezonul 2015-2016, fata de sezonul precedent: 107 fata de 40.

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru sezonul 2016-2017

Conform statisticilor, in Europa, vaccinarea impotriva gripei sezoniere previne anual intre 1,6 si 2,1 milioane de cazuri de gripa si intre 25.200 si 37.200 de decese.

“Vaccinul gripal este o masura activa de prevenire a gripei sezoniere, fiind sigur, eficient si reducand impactul epidemiilor. Compozitia vaccinului gripal pentru sezonul 2016/17, emisfera nordica, conform recomandarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii este A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus, A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus si B/Brisbane/60/2008-like virus (B/Victoria lineage),” a mentionat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul  Permanent al Biroului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Europa.

Recent Posts

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

7 minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

26 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

57 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

2 ore ago

Citeste si: