Categories: Ştiri sănătate

Îngrijorător: rata de vaccinare a copiilor români este sub recomandările internaţionale iar incidenţa bolilor creşte

Cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării, marcată în acest an între 22 – 27 aprilie și în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie atrage atenția asupra importanței vaccinării, care rămâne o metodă sigură și eficientă de prevenție a bolilor infecțioase. În contextul în care în România incidența bolilor prevenibile este în creștere, specialiștii pediatri reamintesc părinților că vaccinarea poate juca un rol decisiv în sănătatea și dezvoltarea copiilor. În fiecare an, în lume, vaccinarea salvează peste 3 milioane de vieți.

Cele mai recente date publicate în noiembrie 2012 arată că rata de vaccinare în România se situează mult sub pragul de 95%, recomandat la nivel internațional de Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Național de Imunizare, cu excepția celui făcut direct în maternitate, ajungând în 2011 la valori îngrijorătoare.

Astfel, una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost de numai 74,9% la vaccinul anti rubeolă – oreion – rujeolă (ROR), iar în 2010, chiar mai mică, de 60%,8 cu mult sub pragul recomandat la nivel global. De asemenea, acoperirea vaccinală a coborât la nivelul de 89% și la vaccinările împotriva poliomielitei, o boală care poate duce la paralizie, difterie-tetanos-pertussis (tuse convulsivă) și Hib – o infecție care poate fi fatală la copiii de vârste mici sau care poate lăsa sechele severe. Societatea Română de Pediatrie, alături de Organizația Mondială a Sănătății, subliniază că bolile eradicate (cum este poliomielita în Europa) ori epidemiile ar putea reveni, dacă schemele de vaccinare se întrerup sau rămân incomplete.

Totodată, în timp ce acoperirea vaccinală în România este în scădere, incidența bolilor prevenibile înregistrează creșteri alarmante. De exemplu, în 2012-2013, România înregistrează cea mai ridicată rată de incidență a rubeolei din toată Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană.

De asemenea, România ocupă locul 2 în Europa privind incidența rujeolei (pojarului), o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, depășind de peste 7 ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europa. În contrast, în Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu această boală, în aceeași perioadă, în decurs de un an. În fiecare zi, la nivel mondial, pojarul provoaca moartea a 450 de copii și reprezintă principala cauză a deceselor provocate de bolile prevenibile prin vaccinare.

„Atitudinea preventivă în bolile copilăriei este benefică pentru copii, familie și spitale. România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive și deseori cutanate aglomerează cabinetele de specialitate și spitalele în sezonul rece cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinărilor peste programul național de vaccinare obligatoriu este o șansă reală de ameliorare a calității vieții copiilor. Educația familiilor, a personalului mediu în legătură cu aceste beneficii este esențială pentru progres în acest domeniu”, declară Prof. Dr Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.

„Lumea este mai aproape de eradicarea poliomielitei decât oricând înainte. Poliomielita este încă endemică în doar trei ţări (Afganistan, Nigeria, Pakistan). Eradicarea poliomielitei va salva o valoare estimata de 50 miliarde de dolari în următorii 20 de ani, mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Efortul global de eradicare a poliomielitei a salvat 10 de milioane de oameni de la paralizie. Mari progrese au fost realizate în ultimii ani, inclusiv în România, prin introducerea vaccinului hepatitic B, care protejează împotriva bolilor de ficat (acesta a fost introdus în 190 de ţări până la sfârşitul anului 2011), şi Haemophilus influenzae tip b, care protejează împotriva unor forme de meningită şi pneumonie (acesta a fost introdus în 177 de ţări până la sfârşitul anului 2011). Până recent România avea o tradiţie de succes în ce priveşte vaccinarea, cu rate de acoperire ce depăşeau 95%. Biroul nostru sprijină Ministerul Sănătăţii şi partenerii săi în eforturile sale de a reveni la bunele practici de vaccinare atât ca număr de copii vaccinaţi cât şi ca număr de vaccinuri oferite şi încurajează populaţia să se alăture acestor eforturi”, declară Victor Olsavszky, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății în România.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numai într-un singur an, 1.5 milioane de copii au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare. În același timp, acest număr reprezintă 17% din totalul de decese la copiii sub 5 ani dintr-un an, dar sunt mai ales copii care ar fi putut fi salvați prin vaccinare. Din păcate, statisticile arată că și în 2013, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană[3] la copiii de până în 5 ani.

Societatea Română de Pediatrie recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecțioase prevenibile, atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Național de Imunizare, cât și cu cele împotriva infecției cu rotavirus, varicelei sau a bolilor pneumococice. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că 32% din decesele provocate de bolile ce puteau fi evitate prin vaccinare sunt cauzate de bolile pneumococice, în timp ce infecțiile cu rotavirus sunt responsabile pentru un procent important de 30% din decese.

În iunie 2012, în cadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid cu “Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziția medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, în demersul de educare şi informare cât mai corectă a părinților cu privire la aspectele esențiale ale îngrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esențiali ai protecției copilului, alături de nutriție și evitarea micilor accidente. Materialul poate fi consultat și descărcat de pe website-ul Societății Române de Pediatrie, www.srped.ro/Rubrica Vaccinuri.

Părinții pot consulta schema vaccinurilor recomandate de Societatea Română de Pediatrie și pe http://www.protejamcopilaria.ro/imunizare/schema-nationala-de-vaccinare/

Despre Săptămâna Europeană a Vaccinării

Cea de-a opta Săptămână Europeană a Vaccinării are loc în acest an între 22 – 26 aprilie pentru a sublinia faptul că vaccinarea are un rol vital în prevenirea bolilor și protejarea vieții copiilor. Inițiativa se subscrie Săptămânii Mondiale a Vaccinării, marcată de Organizația Mondială a Sănătății în întreaga lume, încă din 2003, cu scopul de a crește rata de vaccinare și a reduce astfel incidența bolilor prevenibile. În 2012, Săptămâna Vaccinării a fost marcată simultan pentru prima data în șase regiuni ale lumii, cu implicarea a peste 180 de țări.



Recent Posts

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

6 minute ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

36 de minute ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

o oră ago

Se anunță o furtună uriașă pentru două zodii. Următoarea perioadă aduce schimbări majore

Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…

2 ore ago

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

2 ore ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

3 ore ago

Citeste si: