Sari la conținut

Îngrijiri medicale gratuite la domiciliu pentru zeci de mii de români bolnavi

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Mii de părinți și bunici bolnavi și neajutorați, care ar avea nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu, îndură singuri suferința. Fundația Crucea Alb Galbenă a reușit să ofere sprijin medical la domiciliu pentru 33.000 de pacienți, dar cererea este enormă.

Câteva sute de mii de persoane ar trebui să beneficieze de astfel de servicii.

Pentru mii de pacienți, vârsta a devenit o condamnare la suferință. Deși îngrijirile medicale la domiciliu sunt mai ieftine decât spitalizarea, statul român nu alocă suficiente resurse pentru finanțarea serviciilor de îngrijire paliativă.

Ministrul Sănătății recunoaște că, deși un sfert din PIB este destinat sistemului sanitar, fondurile nu sunt gestionate eficient, iar serviciile ambulatorii sunt subfinanțate.

Oficialii promit investiții în centrele de paliație.

La nivel național a fost implementat un proiect pilot în opt unități sanitare, urmând ca serviciile să fie extinse și la domiciliul pacienților.

„Avem opt spitale pilot în țară care pot să ofere îngrijiri paliative la domiciliu”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la o dezbatere pe această temă, organizată la Palatul Parlamentului.

Îngrijiri medicale la domiciliu gratuit

„Am încheiat un proiect care începuse cu mai mulţi ani în urmă şi pe care am reuşit să îl reluăm în urmă cu doi ani şi jumătate, l-am finalizat. Avem opt spitale pilot în ţară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu. S-a stabilit modul de organizare a acestor servicii care ţine de partea de ambulatoriu pentru îngrijirile paliative.

Rămâne ca aceste spitale să angajeze persoane care să poată să facă acest lucru, iar serviciile să fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Îngrijirile la domiciliu, ca atare, cred că sunt o prioritate şi sigur că o parte dintre ele vor fi şi paliative”, a precizat Rafila, la dezbaterea „Inovaţie şi calitate în îngrijirea pe termen lung: perspective şi practici”, eveniment organizat de Fundaţia Crucea Alb-Galbenă şi Comisia de sănătate din Senat.

El a subliniat că în cadrul proiectului, finanţat din fonduri europene, s-a ameliorat semnificativ, în ultimul an, numărul de paturi pentru îngrijiri paliative la nivel naţional, ajungându-se la 3.300 de paturi.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel