Din cuprinsul articolului
Îngrijiri medicale gratuite la domiciliu. O nouă versiune a Ghidului asiguratului dezvăluie că anumiți pacienți din țara noastră pot avea acces la servicii de îngrijire la domiciliu.
Conform documentului emis recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), îngrijirea la domiciliu, fie ea medicală sau paliativă, poate fi acordată pe baza recomandării unui medic, inclusiv a medicilor de familie.
Serviciile de îngrijire medicală la domiciliu sunt indicate pentru pacienții imobilizați la pat sau fotoliu în proporție de 50% (ECOG3) sau cei complet imobilizați la pat, dependenți total de îngrijirea altor persoane (ECOG4).
Printre serviciile de îngrijire medicală la domiciliu cele mai obișnuite se numără măsurarea parametrilor fiziologici, cum ar fi temperatura, pulsul, tensiunea arterială și altele, administrarea medicamentelor, manevre terapeutice pentru prevenirea complicațiilor vasculare și pulmonare, tratamentul leziunilor și kinetoterapia.
Pacienții adulți pot beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu pentru o perioadă recomandată de medic, dar nu mai mult de 90 de zile în ultimele 11 luni (perioade multiple pot fi stabilite).
În schimb, pacienții sub 18 ani pot beneficia de până la 180 de zile de îngrijiri la domiciliu în ultimele 11 luni.
Un singur episod de îngrijire la domiciliu poate dura maxim 30 de zile, conform recomandării medicului.
În ceea ce privește serviciile de îngrijire paliativă la domiciliu, acestea sunt disponibile pentru asigurați pe baza unei recomandări emise de medicii de familie, medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate și cei cu atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, precum și medicii specialiști din spital, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Aceste servicii includ consultația, elaborarea planului interdisciplinar de tratament și îngrijire, evaluarea statusului funcțional și a capacității de autoîngrijire, aplicarea și monitorizarea tratamentului farmacologic, educația și informarea pacientului pentru autoîngrijire, îngrijirea terminală, consilierea psihologică specializată a pacientului și familiei și kinetoterapia.
Un asigurat poate beneficia de până la 90 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni, distribuite în mai multe episoade (etape de îngrijire), în timp ce pacienții cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de până la 180 de zile de îngrijiri în aceeași perioadă.
Fiecare episod de îngrijire este limitat la maxim 30 de zile, iar serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu sunt acordate în conformitate cu un plan de îngrijire stabilit de către medicul cu atestat în îngrijiri paliative care activează la furnizorul de îngrijiri paliative, în funcție de necesitățile pacientului.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…