Sanatatea dentara a copilului reprezinta o grija foarte importanta in viata oricarui parinte inca dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atentionand ca dintii incep sa se formeze intre a treia si a sasea luna de sarcina.Ingrijirea cavitatii orale a bebelusului continua imediat dupa nastere, cand simpla curatare a gingiilor dupa fiecare alaptare este un ritual necesar pentru prevenirea acumularii de placa bacteriana. Odata aparuti, dintii de lapte trebuie ingrijiti si ei cu multa atentie, fiind esentiali pentru dezvoltarea sanatoasa a dintilor permanenti. Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert, atentioneaza ca fara un set de dinti de lapte sanatosi, copilul este predispus la a dezvolta ulterior probleme de masticatie si vorbire.
Ingrijirea sanatatii dentare a celui mic nu trebuie neglijata in perioada sarcinii, viitoarea mamica fiind indrumata sa aiba o alimentatie echilibrata, sa evite imbolnavirile, unele medicamente cum ar fi aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate in multe boli ale fatului, inclusiv despicatura de bolta palatina si buza, cunoscute sub numele de buza de iepure, gura de lup) sau antiobiotice (tetraciclina), care pot pata ireversibil dintii.
Imediat dupa nastere, pentru a ajuta la prevenirea acumularii de placa bacteriana, care poate duce la aparitia cariilor, stomatologii pediatri recomanda curatarea in mod regulat a gingiilor bebelusului cu un prosop umed in urma alaptarii.
Odata aparuti, de obicei la la 4-6, dintii primari ai micutului bebe trebuie curatati cu degetul invelit intr-o compresa, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuta dentara, la inceput fara pasta de dinti. Pasta de dinti pentru copii se poate folosi cand copilul mai creste si invata sa scuipe, pentru a nu inghiti pasta.
„Este recomandat ca periajul sa aiba loc de doua ori pe zi, cel mai important fiind seara, inainte de culcare. Daca parintele va arata copilului cum se spala pe dinti, lasandu-i impresia ca acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic va imita cu placere. Chiar daca doar roade periuta si nu-si coordoneaza miscarile, va reusi sa curete partial dintii, iar parintele va trebui doar sa termine jocul, completand curatarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucurosi sa duca la indeplinire sarcini de adult, daca sunt incurajati, aceasta facandu-i sa se simta importanti, valorosi”, este de parere doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie.
Obiceiuri daunatoare care trebuie evitate
Pe cat posibil, este de evitat ca cel mic sa adoarma cu biberonul cu lapte in gura, deoarece laptele favorizeaza inmultirea bacteriilor, fermentarea si aparitia “cariei de biberon”. Aceasta este este cea mai frecventa afectiune stomatologica la bebelusi si cauzeaza carierea dintilor, innegrirea lor pana la radacina, formarea de abcese dureroase si poate afecta dintii permanenti din os. La fel se intampla si atunci cand copilul bea orice fel de lichide indulcite din biberon (ceai, sucuri), care sunt deosebit de daunatoare, deoarece imbraca dintii în zahar pentru perioade lungi de timp.
Si folosirea suzetei dupa varsta de 2 ani este de evitat, multe studii confirmand ca acest obicei provoaca deformari ale oaselor si modificari ale pozitiei dintilor, care ulterior vor necesita purtarea unui aparat dentar. „Mecanismul are loc in urmatorul fel: dintii de sus sunt impinsi in fata, impreuna cu os cu tot, iar mandibula este impiedicata sa se dezvolte catre anterior. Desigur ca suzeta este foarte utila pentru confortul emotional al copilului, iar incercarea de a renunta la folosira ei trebuie facuta cu multa rabdare si blandete, pentru a nu produce traume care sa duca la alte obiceiuri mai daunatoare, precum sugerea degetului, ticuri nervoase, iritabilitate etc.”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan.
La randul lui, obiceiul de a “rontai” tot timpul cate ceva este daunator, fiind recomandata mai degraba organizarea meselor, conform sfatului nutritionistilor, in trei mese principale si doua gustari. Bineinteles, dupa masa este de preferat clatirea cu apa sau chiar periajul dentar, deoarece resturile alimentare ramase printre dinti fermenteaza si produc carii, iar sucurile carbogazoase, dar chiar si naturale, contin acizi (acid citric din fructe, indulcitori etc.) care scot calciul din dinti.
Parintii trebuie sa fie atenti si la eventuale afectiuni de tip ORL ale copilului (infectii, polipi, rinite alergice, deviatie de sept etc.) care pot impiedica copilul sa respire pe nas si este indicat sa fie tratate inca din faza incipienta. „Desi pare paradoxal, respiratia pe gura oxigeneaza mai prost organismul si predispune copilul la carii prin simplul fapt ca usuca dintii de saliva care are un rol protector. Nu in ultimul rand, acest obicei poate duce la aparitia inghesuirilor dentare si modificarilor oaselor maxilare, care au loc atunci cand obrajii preseaza maxilarul superior dinspre lateral, buza superioara lasa incisivii liberi, iar acestia se deplaseaza mult spre inainte”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.
Controlul stomatologic periodic
Este indicat ca cel mic sa ia contact cu medicul stomatolog inca de la aparitia primilor dintisori. Mai apoi sunt recomandate controale stomatologice periodice, pentru a descoperi si trata din timp orice problema, inainte de aparitia complicatiilor. Folosirea vizitei la dentist pe post de “sperietoare” pentru a cuminti copilul in diverse situatii este de evitat, fiind o practica ce ar putea induce o teama care sa-l urmareasca pe cel mic intreaga viata, chiar si ca adult.