Din cuprinsul articolului
Diabetul este o afecțiune gravă, care vă schimbă viața și care face ca nivelul de zahăr din sânge să devină ridicat. În cazul în care aceste niveluri devin prea ridicate, poate pune în pericol viața, ducând la complicații precum coma diabetică. Prin urmare, este important ca diabeticii să își mențină glicemia scăzută.
O modalitate de a realiza acest lucru este prin dietă, anumite alimente fiind capabile să crească sau să scadă glicemia.
Desigur, alimentele bogate în zahăr ar trebui evitate de către diabetici din motive evidente.
Experții recomandă să consumați multe fructe și legume, proteine și carbohidrați cu amidon care au un indice glicemic scăzut (ceea ce înseamnă că nu vă vor crește tensiunea arterială) dacă sunteți diabetic sau riscați să dezvoltați diabet.
Un aliment specific, adesea promovat pentru diabetici, este lintea.
Lintea este o leguminoasă bogată în proteine și fibre care este populară printre vegani și vegetarieni ca alternativă la carne.
Ingredientul popular care poate scădea nivelul de zahăr din sânge cu 20%
Un studiu, publicat în revista Nutrients în 2022, a constatat că un consum de 110 grame de linte ar putea reduce nivelul de zahăr din sânge cu 20% până la patru ore după masă.
În cadrul cercetării, o echipă de la Centrul de Cercetare și Dezvoltare Guelph din Canada, a analizat datele existente din studiile care au comparat glicemia și consumul de linte.
Studiul a precizat: „Consumul de linte, în special, reduce în mod constant răspunsul acut al glicemiei și al insulinei în sânge, în comparație cu alimentele de control bogate în amidon.
„Mecanismul prin care lintea scade răspunsul postprandial al glicemiei (PBGR) și nivelul de insulină nu este clar; cu toate acestea, dovezile sugerează că acest efect poate fi legat de macronutrienți și/sau de cantitatea de linte consumată.
„În mod colectiv, aceste studii sugerează că consumul de linte reduce PBGR, porția minimă eficientă fiind de 110 g gătite pentru a reduce PBGR cu 20 de procente.
„Reducerile în PBGR prezintă corelații modeste spre puternice cu conținutul de proteine și fibre alimentare, dar are corelații mai slabe cu carbohidrații disponibili.
„S-a constatat că mărirea dimensiunilor porțiilor de linte influențează moderat reducerile relative ale concentrațiilor maxime de glucoză din sânge și reduce aria de sub curba glicemiei.”
Cercetătorii au concluzionat că sunt necesare studii suplimentare pentru a trage concluzii „ferme”.
Cu toate acestea, ei au spus: „Persoanele cu diabet de tip 2 au cel mai mare potențial de a beneficia de pe urma acestei cercetări, deoarece controlul glicemiei și al insulinei sunt esențiale pentru gestionarea acestei afecțiuni.
„În general, studiile examinate pentru această revizuire coroborează constatările conform cărora consumul de linte oferă efecte benefice atât asupra nivelului de glucoză din sânge, cât și asupra nivelului de insulină, deși sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege pe deplin modul în care lintea și alte leguminoase contribuie la acest efect de scădere.”
Beneficiile lintei sunt recunoscute de Diabetes UK.