Sari la conținut

Ingredientul cancerigen din cafea și pâine prăjită

Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiții sau chipsurile, prezintă un risc pentru sănătatea publică, confirmă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) într-un aviz științific. Această substanță chimică poate crește riscurile de cancer la consumatori.

Acrilamida este un compus chimic ce se formează în alimentele bogate în amidon în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conține acrilamidă.

EFSA a făcut o evaluare a riscurilor existenței acestei substanțe în alimentație pe baza a circa 100 de studii științifice și a datelor strânse de la consumatori, ONG-uri și din sectorul industriei agro-alimentare, relatează 7sur7.be. Studii realizate pe animale au arătat că substanța este genotoxică și cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, să deterioreze ADN-ul și să provoace cancere. Autoritatea Europeană a ajuns la concluzia că acrilamida poate mări riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind că cei mai expuși sunt copiii.

Opinia EFSA nu are valoare de constrângere, însă poate determina Uniunea Europeană și statele membre să prevadă limitarea expunerii consumatorilor la această substanță, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregătire a alimentelor ori prin întărirea controlului asupra producției alimentare.

Încă din 2011 Comisia Europeană recomandă țărilor membre ale UE să efectueze anchete atunci când nivelurile de acrilamidă din produsele alimentare depășesc anumite valori de referință.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel