Din cuprinsul articolului
Ingredientul despre care cercetătorii spun că e sursa obezității. Un studiu recent sugerează că fructoza, un tip de zahăr simplu prezent în numeroase alimente, ar putea fi un factor cheie în această creștere alarmantă a obezității. Autorii studiului propun că fructoza afectează metabolismul celular, crescând senzația de foame și determinând pofta pentru alimente bogate în energie, precum grăsimile și carbohidrații, ceea ce conduce la creșterea în greutate.
Obezitatea este asociată cu o serie de afecțiuni de sănătate și evenimente negative, cum ar fi apneea de somn, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral. De asemenea, crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer și este asociată cu probleme digestive, de piele, fertilitate și sănătate mentală. Obezitatea este o problemă globală în continuă creștere, iar originea ei poate fi multifactorială.
Un nou studiu realizat la Școala de Medicină Anschutz de la Universitatea Colorado propune că fructoza ar putea fi factorul principal din spatele acestei creșteri alarmante a obezității. Teoria, denumită „ipoteza supraviețuirii fructozei”, se bazează pe cercetări anterioare care evidențiază efectele fructozei asupra celulelor și sugerează că consumul crescut de fructoză ar putea fi responsabil pentru tendințele actuale de creștere în greutate.
Studiul indică faptul că această „ipoteză a supraviețuirii fructozei” ar putea oferi cea mai precisă explicație pentru creșterea globală a cazurilor de obezitate. Alte ipoteze, cum ar fi teoria echilibrului energetic, modelul carbohidrați-insulină, teoria efectului de pârghie proteică și ipoteza uleiului de semințe, sunt, de asemenea, luate în considerare, însă cercetările recente sugerează că fructoza ar putea juca un rol determinant în această problemă de sănătate publică.
Modul în care fructoza contribuie la obezitate poate fi explicat prin modul în care este metabolizată în organism. Atunci când consumăm alimente, majoritatea energiei din acestea este transformată într-o moleculă numită ATP, care furnizează energie celulelor pentru diverse funcții. Dacă consumăm alimente care conțin fructoză, aceasta este inițial transformată în ATP pentru a susține funcțiile organismului, conform informațiilor de la MedicalNewsToday.
Cu toate acestea, o cantitate excesivă de fructoză poate suprima activitatea mitocondriilor, care sunt structurile celulare responsabile pentru producerea de ATP. Acest lucru poate duce la o scădere a nivelului de ATP, semnalând organismului o posibilă lipsă de energie. În răspuns, organismul declanșează anumite reacții fiziologice, cum ar fi creșterea senzației de foame, sete, creșterea aportului de energie, rezistența la insulină, creșterea absorbției alimentelor și reducerea metabolismului în repaus.
În cazul în care alimentația este bogată în fructoză, aceste modificări pot conduce la acumularea de greutate. Astfel, consumul excesiv de fructoză poate contribui la dezvoltarea obezității prin intermediul unor mecanisme metabolice complexe care afectează reglarea greutății corporale.
Fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe și legume, nu este asociată cu obezitatea sau creșterea în greutate la om. Fructele întregi conțin fibre dietetice, compuși bioactivi și nutrienți esențiali care contracarează efectele fructozei asupra sațietății și sensibilității la insulină. Fructele întregi pot fi savurate în continuare ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate pentru gestionarea greutății.
Problema apare atunci când fructele sunt procesate sau când fructoza este adăugată în alimente, adesea sub formă de sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză (HFCS). HFCS este un îndulcitor produs ieftin din amidon de porumb și se găsește în majoritatea alimentelor procesate, în special în cele ultraprocesate. Este prezent, de asemenea, în alimente sărate precum pâinea, supele la conservă, mâncărurile preambalate, cerealele și alimentele de tip fast-food.
Kelsey Costa, dietetician înregistrat și consultant în nutriție pentru Coaliția Națională pentru Asistență Medicală, nu a fost implicată în această cercetare, sugerează că reducerea consumului global de fructoză poate fi o strategie crucială pentru gestionarea greutății și prevenirea obezității.
Dieticianul consideră că mărirerea aportului de alimente cu un nivel glicemic mai scăzut, bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele și leguminoasele, consumul suficient de apă, limitarea alimentelor și băuturilor bogate în fructoză și reducerea sodiului, a carbohidraților rafinați, a alimentelor bogate în purine și a alcoolului.
Aceste recomandări dietetice pot ajuta persoanele să mențină o greutate sănătoasă și să reducă riscul de obezitate și de boli cronice, indiferent de ipoteza supraviețuirii fructozei.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…