Categories: Stil de viaţă

Ingredientul care scurtează viața. Mulți îl consumă în exces

Ingredientul care scurtează viața. Un studiu recent, care a examinat obiceiurile alimentare ale unei ample populații de peste 500.000 de indivizi, a reușit să evidențieze o asociere semnificativă între consumul de sare și riscul de mortalitate prematură.

Cercetătorii au evaluat efectele consumului de sare în rândul persoanelor care au decedat înainte de vârsta de 75 de ani și au descoperit că cele care aveau obiceiul să adăugae sare în plus, în mâncare au prezentat un risc de deces cu aproximativ 28% mai ridicat în comparație cu cei care nu aveau acest obicei.

Ingredientul care scurtează viața, dacă e consumat în exces

Informații suplimentare au indicat că bărbații sub 50 de ani care foloseau solnița în mod frecvent și-au redus speranța de viață cu aproximativ 1,5 ani, în timp ce femeile de aceeași vârstă au înregistrat o scădere a speranței de viață cu aproximativ 2,8 ani.

„Studiul nostru contribuie la susținerea unei noi perspective, evidențiind impactul negativ al consumului excesiv de sodiu asupra stării de sănătate, un subiect care a stârnit încă dezbateri în comunitatea științifică”, a subliniat dr. Lu Qi de la Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine din New Orleans, Louisiana.

În plus, rezultatele acestui studiu au indicat că reducerea cantității de sare adăugate în alimentație poate avea efecte benefice asupra sănătății și poate contribui la prelungirea duratei de viață.

Câtă sare e recomandată pe zi

Această cercetare a evidențiat importanța menținerii unui echilibru adecvat între consumul de sodiu și potasiu în alimentație. Consumul excesiv de sodiu și deficitul de potasiu din cadrul dietei occidentale poate duce la dezechilibre prelungite între acești doi electroliți, având ca rezultat creșterea riscului de hipertensiune arterială și afecțiuni la nivelul inimii, ochilor, creierului și rinichilor.

În general, majoritatea ghidurilor alimentare, recomandă limitarea consumului de sodiu la 2.300 mg/zi, echivalentul unei lingurițe de sare de masă.

Pentru cei interesați să reducă aportul de sare din dietă, este important să țină cont că sodiul se regăsește adesea în alimentele procesate. De asemenea, specialiștii în sănătate recomandă substituirea gustului sărat prin utilizarea altor arome, precum oțetul și sucul de lămâie, care pot intensifica savoarea preparatelor culinare fără necesitatea adăugării de sare în exces.

Cum îți dai seama că mănânci prea multă sare

Există mai multe semne care pot indica faptul că ai un aport exagerat de sare în dieta zilnică:

  • Retenția de apă: Consumul excesiv de sare poate duce la retenția de apă în corp, manifestată prin umflarea mâinilor, picioarelor sau a altor zone ale corpului.
  • Tensiune arterială crescută: Sodiul din sarea consumată în exces poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la riscul de hipertensiune arterială.
  • Sete excesivă: Consumul ridicat de sare poate duce la deshidratare, determinând organismul să încerce să mențină echilibrul de lichide, ceea ce poate provoca o senzație excesivă de sete.
  • Probleme renale: Excesul de sare poate suprasolicita rinichii, având potențialul de a cauza probleme renale sau de a agrava condițiile preexistente.
  • Probleme cardiovasculare: Consumul excesiv de sare poate fi asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi boala cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Dacă observi aceste semne sau te îngrijorează consumul de sare, este recomandabil să consulți un specialist în nutriție sau medicul de familie pentru sfaturi personalizate. Reducerea consumului de alimente procesate și condimentarea mâncărurilor cu condimente naturale în loc de sare pot fi pași utili pentru a reduce aportul excesiv de sare din dietă.

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

12 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

42 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: