Sari la conținut

Ingredientul cancerigen ascuns în alimente. Îl consumi zilnic fără sa-ți dai seama

efectul consumului de mici asupra organismului
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Mici

Din cuprinsul articolului

Un aditiv cancerigen care se găsește în multe produse alimentare pentru a intensifica gustul. Glutamatul de sodiu E621 este aditivul adăugat în toate alimentele şi în toate preparatele din restaurante. Scopul utilizării pudrei cristaline, asemănătoare cu zahărul sau sarea, este de a intensifica aroma mâncării pentru a obţine mai mult profit.

Glutamatul de sodiu creşte pofta de mâncare, determinându-i pe oameni să mănânce exagerat de mult, ceea ce în timp duce la îngrăşare. Medicii atrag atenţia asupra faptului că din cauza acestui aditiv se declanşează dependenţele de mâncare.

Substanţa se găseşte în cârnaţi, salam, chipsuri, mixurile pentru supă, alimente conservate şi bere, iar companiile din industrie o utilizează pentru a oferi savoare alimentelor de proastă calitate şi pentru a reduce costurile de producţie.

Glutamatul de sodiu fost descoperit în 1907 de Ikeda Kikunae, în timp ce făcea diferite experimente. Japonezul încerca să descopere  substanţa cu ajutorul căreia aroma naturală a alimentelor congelate sau conservate putea fi îmbunătăţită.

În scurt timp, a devenit extrem de popular în America. Glutamatul de sodiu are un efect negativ asupra papilelor gustative, iar consumul exagerat de alimente care au în componenţă acest aditiv provoacă ameţeli, migrene, palpitaţii, slăbiciuni şi dureri în piept.

Specialiştii susţin că glutamatul este substanţa din cauza căreia nu putem renunţa la chipsuri, snacksuri şi semi-preparate.

De asemenea, mult persoane îl cunosc și sub denumirea de monoglutamat.

Efectele consumului de glutamat

E621 este considerat un aditiv sigur de către FDA și UE și nu are o doză maximă per Kg aliment. Această doză nu poate fi crescută foarte mult de către producătorii de alimente pentru că glutamatul de sodiu în cantitate foarte mare dăunează gustului alimentelor.

De exemplu, în cazul supelor instant o concentrație mai mare de 1g E621/100 ml supă nu poate fi folosită pentru că supa iși pierde gustul placut. Însa, 1 gram este o cantitate destul de mare.

În ceea ce privește siguranța acestui aditiv părerile sunt împărțite:

– FDA și UE îl consideră sigur și acceptă studiile care arată că acesta poate produce unui mic număr de oameni, 1-2% din cei ce îl consumă, efecte trecătoare precum dureri de cap, amorțirea membrelor, înroșirea feței, constricție musculară și oboseală. FDA și UE resping afirmațiile referitoare la potentialul cancerigen al acestuia.

– alte organizatii afirmă că glutamatul de sodiu este cancerigen, dă dependență, produce obezitate și afectează anumite funcții ale creierului la șoareci (în cazul testelor pe oameni nu a putut fi observat acest efect).

Cele mai întalnite efecte ale glutamatului de sodiu sunt durerile de cap, amorțirea membrelor, înroșirea feței, constricțiile musculare, agravarea astmului și oboseala.

Aceste simptome formează un complex de simptome ce se numește ‘Sindromul restaurantelor chinezești’. Se numește astfel pentru că simptomele au fost observate după consumul de alimente din aceste restaurante ce folosesc glutamat din abundență pentru a potența aroma mâncărurilor.

Aceste simptome pot să apară și din cauza creveților, alunelor și condimentelor din aceste mâncăruri. În ceea ce privește obezitatea E621 probabil că ajută destul de mult datorită gustului irezistibil pe care îl dă alimentelor, în special celor de tip fast food.

Glutamatul de sodiu nu se descompune în timpul gătirii alimentelor dar, ca toți aminoacizii, în prezența zaharurilor și la temperaturi ridicate (prăjire, coacere) rezultă reacții Maillard (brunificarea produsului). Aceste reacții au ca produși de reacție substante cancerigene cum ar fi acrilamida, metil-glioxal, amine heterociclice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel