Din cuprinsul articolului
Printre cei mai nocivi aditivi alimentari se află glutamatul de sodiu E621. Acesta este adăugat în toate alimentele şi în toate preparatele din restaurante. Scopul utilizării pudrei cristaline, asemănătoare cu zahărul sau sarea, este de a intensifica aroma mâncării pentru a obţine mai mult profit.
Glutamatul de sodiu creşte pofta de mâncare, determinându-i pe oameni să mănânce exagerat de mult, ceea ce în timp duce la îngrăşare. Medicii atrag atenţia asupra faptului că din cauza acestui aditiv se declanşează dependenţele de mâncare.
Potrivit presei americane, substanţa se găseşte în cârnaţi, salam, chipsuri, mixurile pentru supă, alimente conservate şi bere, iar companiile din industrie o utilizează pentru a oferi savoare alimentelor de proastă calitate şi pentru a reduce costurile de producţie.
Glutamatul de sodiu fost descoperit în 1907 de Ikeda Kikunae, în timp ce făcea diferite experimente. Japonezul încerca să descopere substanţa cu ajutorul căreia aroma naturală a alimentelor congelate sau conservate putea fi îmbunătăţită.
Acidul glutamic și sărurile sale pot fi gasite sub denumirile urmatoare:
– glutamat de potasiu;
– acid glutamic;
– extract de drojdie;
– cazeinat de calciu;
– cazeinat de sodiu;
– E 621;
– proteine vegetale hidrolizate;
– extract de soia;
– izolat proteic;
– glutamat monosodic;
– glutamat de sodiu;
– glutamat monopotasic.
De asemenea, mult persoane îl cunosc și sub denumirea de monoglutamat.
În scurt timp, a devenit extrem de popular în America. Glutamatul de sodium are un efect negativ asupra papilelor gustative, iar consumul exagerat de alimente care au în componenţă acest aditiv provoacă ameţeli, migrene, palpitaţii, slăbiciuni şi dureri în piept.
Glutamatul de sodiu este foarte greu de evitat pentru că se găsește în foarte multe alimente și de aceea, dacă nu ne ferim de produsele ce conțin E 621, putem consuma o cantitate foarte mare.
E 621 se găsește în: sos de soia, cârnați, salam, parizer, condimente, supe instant, brânzeturi, legume în conservă, bulion, aromă naturală de pui, sosuri și în multe alte alimente procesate.
Concluzia este că deși încă nu sunt dovezi clare în cazul efectelor pe termen lung ale glutamatului de sodiu, ar fi bine, atunci cand este posibil, să evităm consumul acestuia.
Evitați supele instant, cuburile ‘magice’ și alte condimente ce au la baza sare și E-uri, precum și mezelurile!!
Specialiştii susţin că glutamatul este substanţa din cauza căreia nu putem renunţa la chipsuri, snacksuri şi semi-preparate.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…