Din cuprinsul articolului
Există o mare varietate de ingrediente care pot provoca boli grave sau afecțiuni, dar care trec neobservate din cauza numelor lor neobișnuite sau inofensive. Unul dintre acestea este carrageenanul, „un aditiv utilizat pe scară largă în industria alimentară care a generat controverse din cauza posibilelor sale efecte negative asupra sănătății, inclusiv o legătură cu cancerul”, potrivit site-ului Vida Lucida.
Carrageenanul, o polizaharidă, este extras din anumite alge roșii, cunoscute și sub același nume, și este folosit ca „agent de îngroșare și stabilizare” într-o mare varietate de produse, inclusiv alimente pentru copii, produse lactate, deserturi, sosuri și chiar hrană pentru animale de companie. Poate fi folosit chiar și în alimentele pentru vegetarieni și vegani.
Procedeul de extracție a caragenanului include, de asemenea, separarea altor impurități conținute în anumite alge marine, precum și o purificare a polizaharidei, așa cum mai este cunoscută. Cu toate acestea, acest ingredient face încă obiectul unor dezbateri cu privire la consumul său, deoarece, fiind de origine naturală, multe persoane cred și presupun că este sigur pentru consumul uman.
Deși această polizaharidă a fost folosită în alimentație încă din anii 1930, în ultimii ani au apărut unele îngrijorări cu privire la siguranța sa atunci când este consumată, deoarece studiile pe animale au sugerat că ingerarea sa poate provoca inflamații și leziuni intestinale, potrivit site-ului The Food Tech.
Cu toate acestea, alte studii efectuate pe oameni au arătat că, în cantități normale sau reduse, caragenanul poate fi inclus în mod sigur în alimentație, potrivit US Food and Drug Administration (FDA).
Există trei tipuri de caragenan. Primul este kappa, care este utilizat în industria alimentară datorită capacității sale de a forma geluri puternice și rezistente. Al doilea este iota, folosit ca „agent de îngroșare” și, în cele din urmă, există lambda, utilizat în mod obișnuit în industria cosmetică.
Carrageenanul și legătura sa cu cancerul
Deși acest ingredient „ascuns” este reglementat de agențiile de siguranță alimentară din întreaga lume, cum ar fi Food and Drug Administration (FDA) din SUA și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), posibila sa legătură cu cancerul ridică îngrijorări.
„Mai multe studii pe animale au sugerat că expunerea la caragenan degradat poate fi legată de un risc crescut de cancer colorectal”, a relatat site-ul Vida Lucida.
Trebuie precizat că sursa citată a adăugat că studiile care avertizează asupra consumului acestuia, de multe ori, se datorează faptului că „au implicat doze mult mai mari de caragenan degradat decât cele care se găsesc în mod obișnuit în alimentele procesate”, deoarece alte studii „au sugerat că ar putea avea proprietăți antivirale și antitumorale”, deși acest lucru nu este nici oficial, nici confirmat, în ciuda puținelor cercetări care au fost făcute în acest sens.
În cele din urmă, Lucid Life a lăsat următoarele recomandări pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la consumul său:
- Citiți etichetele: Dacă carrageenanul reprezintă o preocupare, citiți etichetele alimentelor și evitați produsele alimentare care conțin carrageenan sau care folosesc stabilizatori și agenți de îngroșare alternativi.
- Limitați consumul: dacă alegeți să consumați produse care conțin caragenan, faceți acest lucru cu moderație și ca parte a unei diete echilibrate.
- Consultați un profesionist din domeniul sănătății: dacă aveți preocupări specifice cu privire la carrageenan și la impactul potențial al acestuia asupra sănătății dumneavoastră, adresați-vă unui profesionist din domeniul sănătății sau unui dietetician autorizat pentru o îndrumare personalizată.