Din cuprinsul articolului
Canicula cuprinde Romania. Iar unele alimente si lichidele pe care le consumam pot creea o senzatie de cald sau de rece organismului nostru. Asadar, este important ca alimentele pe care le consumam vara trebuie sa fie nu numai racoroase, ci si usoare. Sa aiba o actiune calmanta, recomanda specialistii in nutritie.
Despre acestte alimente a vorbit Lygia Alexandrescu. Aceasta spune ca inghetata ar putea părea o modalitate excelentă de a ne răcori în aceste zile fierbinti de vară. Insa energia de care are nevoie corpul nostru pentru a metaboliza grăsimile saturate și zahărul ar putea de fapt să crească temperatura corpului.
O varianta de ar fi un desert fără lactate, gen fructe de sezon taiate cubulete, amestecate cu putina miere si congelate.
La fel avem tendinta sa ne repezim la un pahar cu apă rece ca gheața? Lichidele super reci vă pot forța corpul să-si regleze temperatura si acest lucru, la rândul său, creează mai multă căldură în organism. Cafeaua cu gheață e si ea pe lista favoritelor in zilele toride. Cofeina insa activeaza metabolismul – un alt mod sigur de a mentine caldura corpului.
Inghetata este racoritoare? Lygia Alexandrescu: Ar putea sa creasca temperatura
Cum se poate scadea temperatura corporala?
Alimente bogate în apă, legume precum: castraveți, ardei, tomate, țelină, dovlecel, combinate cu hummus, de exemplu, ar putea fi o gustare hidratantă.
Căpșunele, ciresele sau caisele sunt fructe suculente si cu un indice glicemic decent si pot constitui o masa de dimineata racoritoare
Pentru satietate, perele, merele, bananele se pot combina cu unt de migdale sau adăugați-le la rețeta preferată de smoothie.
Dovleacul, broccoliul, sparanghelul, spune expertul, sunt legume savuroase usor de preparat pe grătarul de vară. Gustul acestor alimente poate fi imbunatatit prin adaugarea unor ingrediente la fel de proaspete si racoroase cum sunt lamaia, busuiocul, patrunjelul.
Bauturile cu adevarat racoritoare sunt utile pe caldura si dintre ele fac parte: apa minerala plata, apa minerala carbogazoasa, ceaiul de menta (ajuta si la ameliorarea problemelor gastrointestinale usoare, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de lamaie.
Lichidele reci, o solutie?
O atentie deosebita trebuie acordata temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheata sau inghetata nu sunt cea mai buna solutie de racorire. Senzatia de rece e doar in gura insa apoi stomacul se contracta si-si incetineste digestia, producandu-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal.
Asadar, in aceste zile cu temperaturi si umiditate mari:
- Bea multa apa. Este ingredientul cheie care iti va mentine echilibrul hidric si termic al corpului. Fiind cald si umed afara, trebuie marita cantitatea de apa consumata (min 40 ml/g corp/zi) indiferent de nivelul de efortul fizic depus.
- Evita bauturile alcoolice, carbogazoase si in special pe cele cuaport de cafeina si zahar. Toate aceste bauturi contin coloranti si aditivi care afecteaza procesele metabolice.
- Limiteaza aportul de lichide foarte reci – ele nu ajuta in mod real sa ne racorim pe perioada verii. Consumarea lichidelor foarte reci atunci cand suntem infierbanti, poate conduce la o usoara vasocontrictie a vaselor de sange, lucru care trebuie evitat atunci cand incercam sa ne racorim.
- Efortul fizic aerob extenuant trebuie limitat
- Alimentele condimentate (iuti si sarate) trebuie limitate. Continutul mare de sare aflata in stare anorganica este digerat si trebuie eliminat din corp, motiv pentru care se vor bea cantitati uriase de apa. Alimentele prajite si cele procesate trebuie eliminate din dieta.
- Lactatele fermentate bogate in probiotice ajuta la re-echilibrarea hidrica dupa o perioada de transpiratie abundenta, potrivit Antena 3.