Înghețata care te ajută să slăbești este nu doar indicată celor care vor să scapă de kilogramele în plus, ci și celor care vor să trăiască sănătos.
Există multe feluri de înghețată. Dacă le alegem pe cele pline de E-uri, coloranți și conservanți ne vom pune în pericol sănătatea și avem șanse bune să ne îngrășăm. Înghețată poate potoli setea, dar numai dacă nu conține zahăr. Cea mai bună înghețată este cea preparată în casă. Vom avea astfel garanția că vom avea un desert rece plin de fructe, bogate în vitamine și calciu.
Înghețata preparată în casă este ușor de digerat și poate fi consumată în orice moment al zilei, iar cea tradițională conține proteine, zahăr, grăsimi, fosfor și calciu. Zahărul nu e bun, dar există multe sortimente de înghețată care conțin zaharoză, care nu ridică nivelul glicemiei din sânge, spre avantajul diabeticilor.
100 de grame de înghețată are aproape 240 de calorii, dar dacă mai adăugăm și alune, spre exemplu, devine adevărată bombă calorică.
Înghețata care ajută la slăbit topește grăsimea din organism, mai ales pe cea de pe abdomen. Calciul din înghețată accelerează puterea de ardere a grăsimilor. În plus, calciul este vital pentru oase, reduce riscul de cancer la colon, sindromul premenstrual.
Dacă înghețata conține zahăr, efectul e invers, ea provoacă sete.
Înghețată are multe beneficii: scade presiunea sângelui, elimină balonarea, crește imunitatea, previne apariția pietrelor la rinichi, însă în pofida atâtor beneficii ea nu trebuie totuși consumată zilnic. Așadar, ea nu trebuie nici exclusă din alimentație, nici consumată în exces.
Înghețata care nu îngrașă se poate face doar din iaurt și fructe. Se amestecă, se pun în pahare de plastic și se îngheață. Acest tip de desert este extrem de sănătos, nu are grăsimi și coloranți, nu solicită ficatul, iar datorită conținutului crescut de apă va fi foarte răcoritor.
O categorie aparte de înghețată este cea a sorbeturilor, un fel de înghețată de post, deci fără ouă, fără lapte. Se face din piure sau suc de fructe care se îngheață. Sorbetul are mai puține calorii și mai multe vitamine decât înghețată propriu-zisă. Această înghețată dietetică nu are colesterol și nici grăsimi săturate, iar gustul său este foarte bun. Se pot prepara însă și din legume și care se consumă ca garnituri sau antreuri.
Cercetătorii spun că înghețată acționează asupra zonelor fericirii din creier. Un desert rece previne depresia și ne redă buna dispoziție.
Datorită calităților sale nutriționale, nutriționiștii încearcă să creeze înghețată cea mai sănătoasă, care să conțină fibre, antioxidanți și probiotice, iar pentru bolnavi, înghețată medicinală, care să îi ajute pe bolnavii de cancer să depășească efectele chimioterapiei.