Din cuprinsul articolului
Travaliu. Nașterea unui copil reprezintă un moment extrem de important în viața oricărei femei, punând totodată multe semne de întrebare pentru viitoarele mămici. Travaliul este unul dintre subiectele care prezintă un interes major pentru femeile însărcinate, mai ales când vine vorba de stadiile acestuia.
Pentru că fiecare corp este diferit, iar fiecare naștere are particularitățile sale, travaliul este diferit pentru fiecare femeie în parte. Cu toate acestea, stadiile prin care o sa treci în timpul travaliului rămân aceleași.
De aceea, astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital prezintă etapele travaliului pentru ca tu să fii pregătită momentului cel mare.
„Prima dintre cele trei etape ale travaliului incepe cu faza latentă, care este de obicei cea mai lungă. Din fericire, este și cea mai puțin intensă din punct de vedere al durerii. Cervixul începe să se dilate și să se deschidă. Femeia însărcinată va simți contracții de intensitate ușoară până la moderată. Acestea se pot manifesta pe o durată între 20-40 secunde și vor apărea la intervale regulate. În această fază, colul uterin se va dilata la 3-5 centimetri și se va subția”, afirmă dr. Silviu Iștoc.
În timpul fazei latente este posibil să prezinți oricare dintre următoarele semne:
A doua etapă sau faza activă a travaliului durează, de obicei, două-trei ore (nu este neapărat o regulă, poate dura si mult mai mult), timp în care colul uterin se dilată complet (10 cm). Contracțiile vor crește în frecvență și vor fi din ce în ce mai intense – cu alte cuvinte, dureroase. Pe măsură ce devin mai lungi (în cele mai multe cazuri, durează de la 40 până la 60 de secunde) și mai dese (la fiecare trei până la patru minute, deși poate diferi de la caz la caz), poți resimți următoarele simptome:
În timpul celei de-a doua etape, numită expuzie – cea mai intensă fază – colul uterin este dilatat complet, iar copilul incepe sa coboare catre iesire. Din fericire, este o perioada scurtă, ce durează în general de la 15 minute la o oră (deși uneori poate dura până la trei ore). Dintr-o dată, intensitatea contracțiilor crește. Acestea pot deveni foarte puternice și au o durată de 60 până la 90 de secunde. Deoarece sunt resimțite la numai două sau trei minute distanță, poate părea că abia te relaxezi înainte de a începe următoarea contracție. În timpul expulziei, cu excepția cazului în care ți s-a administrat anestezia epidurală, este posibil să simți:
După toate aceste prime 2 stadii ale travaliului a sosit momentul mult așteptat: nașterea! Acum, in sfarsit, micuțul tău este pregătit să vină pe lume!
Nasterea nu se sfarseste odata cu expulzia fatului, doarece urmeaza stadiul 3, anume delivrenta (expulzia placentei). In aceste momente durerile au incetat in mare parte, si chiar daca ar fi, nu le mai simti. Pentru ca deja iti tii copilul in brate, si nimic altceva nu mai conteaza. In aceste momente ai putea incerca sa pui copilul la san, acest lucru ar ajuta, deoarece stimularea sanului ar duce la contractia uterului, implicit la expulzia mai rapida a placentei. Totodata,
Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetala. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sanatosi; marturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…