Sari la conținut

Informație pentru cei care stau la curte. Cum să-ți îngrijești grădina iarna

Vremea
Sursă foto: Facebook
Prognoza meteo pentru ianuarie

Informație pentru cei care stau la curte. Vremea rece și zăpada așternută peste plante pot reprezenta un risc. Înghețul, gheața și zăpada pot fi o provocare pentru arbuști și copaci, în special în regiunile în care temperaturile scăzute și ninsorile durează săptămâni sau chiar luni.

Dacă stai la curte și zăpada s-a așternut peste toată grădina,  ar trebui să intervii pentru a o îndepărta sau e bine să lași natura să-și urmeze cursul? Răspunsul depinde de cantitatea de zăpadă și de plantele respctive. De exemplu, pomii veșnic verzi, care își păstrează frunzișul, sunt expuși unui risc mai mare în timpul iernii, spre deosebire de speciile de foioase, care pot rezista unei cantități mari de zăpadă, potrivit HomesandGardens.

 

Informație pentru cei care stau la curte. Ar trebui să dați zăpada jos de pe plante și pomi?

 

Abordarea cu privire la îngrijirea plantelor în timpul iernii depinde de zona în care locuiți. În regiunile mai reci, unde înghețul și zăpada sunt mai frecvente, îngrijirea copacilor și a plantelor este mai importantă decât în ​​regiunile calde, unde riscurile din timpul iernii nu sunt la fel de mari.

Nu îndepărtați neaua de pe plante

Nu trebuie să protejați fiecare plantă de îngheț și zăpadă. Majoritatea sunt destul rezistente, așa că pot tolera neaua căzută peste ele. Neaua este inofensivă pentru plante și poate aduce beneficii copacilor și arbuștilor din curte. Acest lucru se datorează faptului că un strat mic de zăpadă poate acționa ca un strat natural de izolație, protejând astfel rădăcinile plantelor perene și ale altor plante latente în timpul lunilor reci de iarnă.

Îndepărtarea acestui strat de zăpadă când nu este necesar poate expune plantele la condiții dure și la temperaturi de îngheț. Așadar, dacă neaua este ușoară, cel mai bine este să o lăsați așa, bucurându-vă de grădina acoperită de zăpadă.

Atenție la plantele veșnic verzi

Cu toate acestea, zăpada abundentă poate fi o provocare pentru plante. Copacii și arbuștii veșnic verzi sunt mai expuși riscului, deoarece frunzele lor pot acumula cantități mari de zăpadă. În timp, această cantitate semnificativă poate îndoai sau rupe  crengile.

Așadar, dacă o ninsoare abundentă a acoperit curtea cu o pătură groasă de zăpadă, e bine să monitorizezi plantele veșnic verzi. Nu trebuie decât să dați jos zăpada cu mâna sau cu o mătură, pentru a reduce riscul deteriorării ramurilor.

De asemenea, puteți scutura ușor ramurile, dar acest lucru poate provoca stres inutil arbuștilor și copacilor, în special când sunt mai tineri. În plus, ramurile pot fi casante în timpul lunilor de iarnă, așa că scuturarea crengilor nu va face decât să le distrugă.

Protejați plantele aflate sub linia acoperișului

Dacă aveți arbuști sau copaci sub linia acoperișului, fie că sunt foioase sau plante veșnic verzi, acestea sunt expuse riscului în perioadele cu zăpadă abundentă.

Cantități mari de zăpadă se pot depune pe acoperișurile înclinate, iar când temperatura crește, această zăpadă sau gheața se vor topi, scurgându-se de pe acoperiș  și distrugând plantele aflate dedesubt.

Pentru a le proteja, creați bariere temporare, cum ar fi utilizarea unor sisteme de protecție împotriva înghețului pentru plante. Folosind bastoane de bambus, stâlpi de alun sau bețe, puteți crea o structură temporară asemănătoare unui cort care poate ajuta la reducerea impactului topirii zăpezii de pe acoperiș.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel