Din cuprinsul articolului
Informația despre COVID-19. Aproximativ jumătate dintre cazurile de COVID-19 diagnosticate săptămâna trecută au fost la persoane vaccinate, arată date ale Institutul Naţional de Sănătate Publică. Dintre acestea, 47 la sută erau fie proaspăt vaccinate, fie aveau mai mult de şase luni de la ultima doză, dar formele de boală au fost în general uşoare. În schimb, cele mai multe decese asociate s-au înregistrat în rândul celor nevaccinaţi, aproape 84 la sută. Un medic virusolog explică de ce persoanele vaccinate se pot infecta.
Medicul virusolog Simona Ruţă spune că aceste date arată că și persoanele vaccinate se pot infecta, însă formele pe care le fac nu necesită internare sau tratament cu oxigen.
„Este cunoscut deja şi validat în practică faptul că persoanele vaccinate se testează mult mai frecvent, se testează tot când au simptomatologie respiratorie uşoară şi se testează şi atunci când sunt contacţi cu un caz confirmat de COVID, în timp ce persoanele nevaccinate au o anumită reticenţă şi faţă de testare sau dacă se testează, se testează la domiciliu, folosind teste antigen rapide comercializate şi nu la medicul de familie, nu sunt înregistraţi, în foarte multe cazuri”, a declarat medicul virusolog.
„Vaccinul nu reuşeşte să ne protejeze imediat după administrare. Trebuie să avem un interval de timp, de câteva zile, de obicei o săptămână de la administrarea dozei de vaccin şi până la instalarea unui oarecare nivel de protecţie. În acest interval de timp, infecţia este posibilă, aşa cum este posibil ca o persoană care merge să se vaccineze să fie deja infectată”, a declarat medicul virusolog Simona Ruţă.
Profesor doctor Simona Ruţă a adăugat că apariţia tulpinii Omicron a diminuat perioada de la contactul cu o persoană infectată până la apariția simptomelor la două, trei zile.
Între timp, mai puţin de 1.000 de oameni au început în ultimele 24 de ore o schemă de vaccinare anti-COVID-19. Continuă însă să scadă şi numărul cazurilor noi de COVID-19, potrivit RRA.
La prânz au fost anunţate aproximativ 11.500 de infectări, cu 6.000 mai puţine faţă de acum o săptămână. Aproape o treime din cazurile noi au fost diagnosticate în Bucureşti. În spitale sunt cu 500 de pacienţi mai puţini ca ieri, dar la terapie intensivă sunt în continuare peste o 1.000 de oameni. Bilanţul de astăzi indică şi 119 decese, din care nouă sunt mai vechi.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…