Din cuprinsul articolului
Organizația de protecție a consumatorilor InfoCons a realizat un studiu asupra etichetelor parizerului de pasăre disponibil pe piața din România, descoperind că toate produsele analizate conțin aditivi alimentari (E-uri) și zaharuri. În plus, 90% dintre acestea nu conțin fibre alimentare, ceea ce poate ridica semne de întrebare asupra valorii lor nutritive.
În total, au fost analizate 10 produse de parizer de pasăre provenind de la mai mulți producători și distribuitori, inclusiv:
- Goodies Meat Production SRL , comercializat sub brandul Baroni de catre Lidl
- Agro-Ardeal SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului de catre Penny
- Cris-Tim Family Holding SRL , comercializat sub brandul Gustoso de catre Kaufland
- Elit SRL , comercializat sub brandul Premia
- Metro Cash&Carry Romania SRL , comercializat sub brandul ARO
- Auchan Romania SA , comercializat sub brandul Auchan
- Lidl Discount SRL , comercializat sub brandul Baroni
- Carrefour Romania SA , comercializat sub brandul Simplu
- Rewe Romania SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului
- Kaufland Romania SCS , comercializat sub brandul Gustoso
- Profi Rom Food SRL , comercializat sub brandul Proxi
Mărcile de produse tip parizer de pasăre care au făcut obiectul acestui studiu au fost:
- Parizer cu carne de pasare ARO 500 g
- Parizer cu piept de pui Auchan 500g
- Parizer cu carne de pasare Auchan 1kg
- Miniparizer de pasare Baroni 500 g
- Parizer taranesc cu piept de pui Baroni 500 g
- Parizer cu carne separata mecanic de pasare Simplu 500 g
- Parizer cu carne de pasare Casa Gustului 500 g
- Parizer cu carne de pasare Gustoso 500 g
- Parizer cu pasare Premia 1 kg
- Parizer cu carne de pasare Proxi 1kg
Cantitatea de carne din parizer de 10%
Rezultatele studiului arată că procentul de carne de pasăre din aceste produse variază semnificativ.
Cele mai ridicate valori au fost înregistrate de parizerul Proxi și Auchan (75% carne de pasăre), urmate de Baroni Miniparizer, Casa Gustului și Gustoso (70% carne de pasăre). Cele mai mici cantități de carne conține parizerul Premia-doar 10% carne de pasăre.
Mărcile de parizer cu carne de pasare după procentajul de conţinut de carne:
- ARO Parizer cu 61 % carne de pasare
- Auchan Parizer cu 55% piept de pui
- Auchan Parizer cu 75% cu carne de pasare
- Baroni Miniparizer cu 70% carne de pasare
- Baroni Parizer taranesc cu 60% piept de pui și 5% carne de pasare
- Simplu Parizer cu 34% carne sepata mecanic de pasare
- Casa Gustului Parizer cu 70% carne de pasare
- Gustoso Parizer cu 70% carne de pasare
- Premia Parizer cu 10% carne de pasare
- Proxi Parizer cu 75% carne de pasare
Ce ingrediente conțin produsele analizate
Toate produsele analizate au carnea de pasăre sau pieptul de pui ca ingredient principal. De asemenea, 80% dintre produse au apa ca al doilea ingredient, ceea ce sugerează un adaos considerabil de apă în compoziție. 30% dintre produse conțin șorici, iar 20% includ slănină și proteină animală din porc.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție: 90% au în compoziție apă; 30% au în compoziție sorici; 20% au în compoziție slănină; 20% au în compoziție proteină animală din / de porc
Foarte importantă este și prezența aditivilor alimentari. Toate produsele analizate conțin E-uri, numărul acestora variind între 3 și 10 per produs.
Mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari
- Parizer cu carne de pasare ARO cu 10 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Auchan cu 6 aditivi
- Parizer cu pasare Premia cu 6 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Proxi cu 6 aditivi
- Parizer cu piept de pui Auchan cu 5 aditivi
- Miniparizer de pasare Baroni cu 4 aditivi
- Parizer taranesc cu piept de pui Baroni cu 4 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Simplu cu 3 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Casa Gustului cu 3 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Gustoso cu 3 aditivi
90 la sută dintre produse nu conțin fibre!
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel: 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250); 0% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450); 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
În 100% dintre produse s-a identificat nitrit de sodiu (E250), iar 70% dintre ele conțin difosfat de sodiu (E450) și 60% acid ascorbic (E300). 90% din produsele analizate nu conțin fibre. Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16g pentru produsele studiate.
Pentru vizualizrea întregului studiu click AICI .