Influența alimentației asupra cancerului. Este dieta un factor care declanșează apariția afecțiunii?

Cancerul are o multitudine de cauze și factori de risc, în funcție de tipul dezvoltat. Anumiți experți consideră că stilul de viață poate influența apariția bolii, însă părerile sunt împărțite. Care este influența alimentației asupra cancerului și ce importanță are stilul de viață în acest sens?

Experții în sănătate susțin că stilul de viață poate preveni sau, dimpotrivă, poate contribui la dezvoltarea cancerului. Alimentația, odihna și sportul sunt cele 3 elemente principale de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim despre un stil de viață sănătos.

Este adevărat, anumite obiceiuri nesănătoase pot declanșa această boală, însă ce rol are alimentația în apariția bolii?

Influența alimentației asupra cancerului și riscul de a dezvolta boala

Mihaela Bilic, medic nutriționist și expert în boli metabolice susține că alimentația nu este un factor principal care contribuie la dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de aceasta și să nu uităm că anumite produse pot, într-adevăr, să aibă un efect negativ asupra organismului și să declanșeze anumite dezechilibre care duc la cancer.

Mâncarea sănătoasă, alături de un stil de viață echilibrat, însă, nu prezintă un risc din acest punct de vedere.

Nu facem cancer de la mâncare!!

Prin definiție cancerul este o boală cronică multifactorială și multifazică. Chiar dacă alimentația poate contribui de o manieră pozitivă sau negativă la evoluția lui, mâncarea nu inițiază și nu declanșează cancerul!
Pentru că 99% dintre oameni mor într-un pat, asta nu înseamnă că patul este periculos pentru sănătate, nu-i așa?!

La fel și cu alimentele, dacă nu avem predispoziție GENETICĂ la cancer, nu o să facem boala indiferent ce mâncăm.
În loc să acuzăm anumite produse, ar fi bine să ne concentrăm pe un stil de viață sănătos: să corectăm aportul deficitar al unor nutrienți (fibre, pește gras/Omega 3), să scăpăm de kilogramele în plus și de sedentarism, să fim atenți la consumul de alcool și nicotină (factori de risc în 30% din cancere), să ne protejăm de soare (principala cauză pentru cancerul de piele).

Inclusiv înaintarea în vârstă crește riscul de cancer și chiar nu ne putem opune la asta…
Vreți să folosiți mâncarea ca pe un element anticancer? Atunci “abuzați” de legume, pigmenții vegetali au efect antioxidant garantat. Și unde mai pui că sunt și sărace în calorii”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: